Gençlere devletten maddi destek! E-devletten başvuran maaşının 24 katı karşılıksız ödeme alıyor! İşte SGK’nın ödediği evlilik ikramiyesi için gereken şartları…

Enflasyonla artan maliyetler evlenecek çiftleri de kara kara düşündürüyor. Düğün sezonun yaşandığı bu günlerde gençler düğün ve evlilik masraflarını nasıl karşılayacağını düşünüyor.  SGK "evlilik ikramiyesi, ödeneği" ile gençlere maaşlarının 24 katı evlilik yardımı yapıyor! Peki evlilik yardımı için gereken şartlar neler? Evlilik ikramiyesini kimler alabilir? Evlilik desteğinde yaş sınırı bulunuyor mu? Evlilik ödeneğine dair tüm merak edilenler haberimizde...

Gençlere devletten maddi destek! E-devletten başvuran maaşının 24 katı karşılıksız ödeme alıyor! İşte SGK’nın ödediği evlilik ikramiyesi için gereken şartları…

Evlilik ikramiyesi genç çiftlerin eşyadan elbiseye, ev eşyasına varana kadar tüm masrafları için karşılıksız ödeniyor. Devletin evlenecek çiftlere teşvik etmeyi ve ekonomik destek sağlamayı amaçladığı evlilik ödeneği e-devlet üzerinden başvuranlara veriliyor. Evlilik ödeneğinde sigorta kolu ve yaş sınırı bulunmuyor. Evlenme ödeneğinden sadece SSK, Emekli Sandığı'ndan aylık alanlar değil Bağ-Kurlular da yararlanabiliyor. 4A ve 4B sigorta kolu üzerinden yetim aylığı alanlar aylığının 24 katı, 4C sigorta kolundan aylık alanlar da 12 katı üzerinden evlenme ödeneği alabiliyor.

SGK dul, yetim aylığı alanlara evlenmeleri halinde verilen evlilik ödeneği için e-devletten başvuru yapılabileceğini bildirdi.

Belediyelerden de evlenecek gençlere destek var!

Evlenecek gençlere belediyeler de destek oluyor. Sosyal yardım başvuruları e-devlet üzerinden yapılırken, geliri düşük vatandaşlara düzenli ve tek seferlik ödemeler gerçekleştiriliyor. SGK, yetim aylığı alan genç kızların evlenmesi durumunda toplu çeyiz parası ödemesi yapıyor. Bugüne kadar evlenme yardımı almayanlar 5 yıllık süre için geriye dönük ödeme için başvuruda bulunabiliyor.

Bağ-Kur'dan aylık alanlar da faydalanabiliyor 

Evlenme ödeneğinden sadece Emekli Sandığı, SSK'dan değil Bağ-Kur'dan yetim aylığı alanlar da yararlanabiliyor. Evlilik parası anne ya da babadan alınan gelir, aylığın iki yılık toplamının peşin ödenmesi anlamına geliyor. Dul olup yeniden evlenenler ise ikinci defa bu ödenekten yararlanamıyor. Boşanma durumunda anne ya da babadan yeniden gelir, aylık almak için iki yıllık sürenin dolması gerekiyor. Eşin vefatı durumunda aylık bağlanması için çeyiz parasının bitiş süresi beklenmiyor. Evlenme ödeneğinin beş yıl içinde talep edilmemesi halinde hak düşüyor. Çalışan kadınlar evlilik yardımından yararlanamıyor. Nikah tazeleyen, ikinci defa evlenen bu imkândan yararlanamıyor. Evlenme yardımları gelir vergisinden istisna olup vergiye tabi tutulmuyor. Evlilik ikramiyesi cenaze ödeneği alınmasında engel teşkil etmiyor.

Yaş sınırı yok!

Evlilik yardımında herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. İkramiye hakkı bulunanlar ilk evliliğini 45 yaşında da yapsa alma hakkı var. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde bu sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmıyor. Bu durumda olanlar 60 genel sağlık sigortalısı sayılıyor. Evlenme ve ikramiyeden yararlanma durumunda diğer hak sahiplerinin aylık ya da gelirleri yeniden hesaplanıyor. Örneğin iki kız kardeş anne ya da babasından yetim aylığı alıyorsa birinin ikramiye alması durumunda öbürünün aylığı artıyor.

Evlenme desteği ne kadar?

SSK ve Bağ-Kur sigorta kolu üzerinden yetim maaşı alanlar aylıklarının 24 katına kadar evlenme ödeneği alabiliyor. Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alanlar aylığın 12 katı üzerinden evlenme ödeneği hesaplanıyor.