Evlilik oranları neden düştü?

Yapılan son bilimsel araştırmaya göre evlilik oranlarındaki düşüşün sebebinin erkeklerden kaynaklandığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre 'ekonomik açıdan cazip' erkek sayısı azaldıkça evlilik oranları da düşüyor. Araştırmanın Journal of Marriage and Family'ye (Evlilik ve Aile Dergisi) ait.

Evlilik oranları neden düştü?

İnsanların hayatlarında verdiği en önemli karar olarak görülen evlilik yıllar içerisinde azalmaya devam ediyor. Özellikle son 20 yılda evlilik oranlarında ciddi düşüşler gözlemlendi. Bilim insanları bireylerin neden evlenmediğini ve evliliklere ilişkin verileri inceledi. Ortaya çıkan sonuç oldukça ilginç; 'ekonomik açıdan cazip' erkek sayısı azaldığı için evlilik oranları da paralel olarak düştü.

Independent'ta yer alan habere göre; Journal of Marriage and Family (Evlilik ve Aile Dergisi) adlı bilimsel yayında yer alan çalışma 2007-2012 ve 2013-2017 yıllarındaki evliliklere ilişkin verileri inceledi. Veriler Amerikan Topluluğu Anketi’nin 5 yıllık kümülatif evlilik istatistiklerinin bir parçası olarak toplandı. Ülkemizde de son yıllarda evlilik oranında ciddi düşüşler yaşanıyor.

Araştırmada, daha önceki çalışmalardan farklı olarak Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar belirli bir erkek ve kadını iyi bir çift yapan spesifik sosyoekonomik özellikleri araştırdı. Araştırmacılar oranlardaki düşüşün sebebini bulmak amacıyla sahte eş profilleri oluşturmak için Amerikan Topluluğu Anketi'nin verilerini kullandı.

Daha sonra bu farazi eşlerin sosyoekonomik özellikleri, aradaki farklılıkları takip etmek için gerçek bekar erkeklerle karşılaştırıldı. Araştırmacılar bu farazi eşlerin, evlenmemiş erkeklerin kazandıkları gerçek miktardan yüzde 58 daha yüksek bir ortalama geliri olduğunu belirledi.

Para yoksa evlilik de yok

Gerçek bekar erkeklere kıyasla farazi eşlerin istihdam edilme olasılıkları yüzde 30, üniversite diplomasına sahip olma olasılıklarıysa yüzde 19 daha fazla. Araştırmacılar ayrıca, ırksal ve etnik azınlık mensubunun, bilhassa Afrika kökenli Amerikalı kadınların, ekonomik açıdan cazip olan az sayıda potansiyel eşle bir araya geldiğini bildirdi. Bununla birlikte sosyoekonomik spektrumun alt ve üst noktalarındaki kadınların ekonomik açıdan uyumlu bir eş bulmakta daha çok zorlandığı ortaya çıktı.

Çalışmanın başyazarı Dr. Daniel Lichter çoğu kadının evlenmeyi umduğunu ancak evlenebilecek 'sabit bir işi ve iyi geliri olan erkek' bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Lichter, "Özellikle de istikrarsız düşük ücretli işlerin yer aldığı mevcut esnek ekonomi şartlarında. Evlilik hala aşka dayanıyor ama aynı zamanda temelde ekonomik bir işlem. Günümüzde çoğu genç erkeğin evlilik anlaşmasına katabilecek çok şeyi yok. Bilhassa genç kadınların ortalama eğitim seviyeleri erkek taliplerini artık geçmişken" diye konuştu.