EYT emekli maaşı 2 katına çıkabilir! EYT’de emekli maaşı yükseltme formülü belli oldu! EYT’liler yasa çıkmadan mutlaka SGK’dan kontrol edin..

EYT yani Emeklilikte yaşa takılanlarda heyecan dorukta. Artık yasanın çıkmasına kesin gözüyle bakılırken EYT’liler şimdi de ne kadar emekli aylığı alacağını araştırıyor. EYT’lilerin emekli olması halinde alacakları maaşlar çeşitli faktörlere göre belirleniyor. Ancak EYT çıkmadan SGK'ya yapılacak bazı başvurular EYT’lilerin emekli aylığına çok büyük etkide bulunuyor!

EYT emekli maaşı 2 katına çıkabilir! EYT’de emekli maaşı yükseltme formülü belli oldu! EYT’liler yasa çıkmadan mutlaka SGK’dan kontrol edin..

EYT yani Emeklilikte yaşa takılanlarda heyecan dorukta. Artık yasanın çıkmasına kesin gözüyle bakılırken EYT’liler şimdi de ne kadar emekli aylığı alacağını araştırıyor. EYT’lilerin emekli olması halinde alacakları maaşlar çeşitli faktörlere göre belirleniyor. Ancak EYT çıkmadan bazı başvurular ve maaş faktörü EYT’lilerin emekli aylığına çok büyük etkide bulunuyor!

EYT'de son viraja gelindi 

EYT mağdurları yıllarca sesini duyurmaya çalıştı. Hükümet önce 3600 ek gösterge artışı ile asgari ücrete zam yaptı. Ardından hükümetin masasındaki en önemli konu EYT oldu. EYT mağdurlarının yıllardır süren mağduriyetinin giderilmesi için düğmeye basıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı. Hem sözleşmeli çalışanların kadroya geçişine hem de EYT sonusunda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Bakanlık bünyesindeki çalışma onları belirlemekle ilgili. Programımızda ne varsa sırasıyla devam ediyor. Daha sonra EYT’liler konusu var. O daha geniş. Aralıkta veya ocak ayının başında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olur” açıklamasında bulundu. Bakan Vedat Bilgin’in müjde niteliğindeki açıklaması sonrası EYT’lilerin yüzü güldü. EYT’nin yılbaşında çıkacağına ardık kesin gözüyle bakılmaya başlandı.

EYT emekli maaşı 2 katına çıkabilir! EYT’de emekli maaşı yükseltme formülü belli oldu! EYT’liler yasa çıkmadan mutlaka SGK’dan kontrol edin.. - Resim : 1

EYT’liler nasıl emeklilik olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ikinci açıklamasında masada Almanya, Finlandiya Hollanda gibi formüllerin olmadığını tek formül olduğunu belirtti. Çeşitli formüllerin konuşulması EYT’lileri tedirgin etti. Ancak gelen son bilgilere göre tüm EYT’lileri kapsayacak bir formül üzerinde çalışıldığı belirtildi.

EYT’liler ne kadar emekli maaşı alacak?

EYT'lilerin emekli olmaları halinde ne kadar maaş alacakları sorusu gündeme geldi. Bu konuda sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş kritik bilgiler verdi. Karakaş, buna göre EYT’lilerin maaş hesaplamasının nasıl yapılacağını duyurdu. İsa Karakaş, "EYT’liler emekli olduklarında emekli maaşları bu karmaşık sistemde nasıl hesaplanacak? 2000 yılından önce çalışması fazla olanlar ve 2008 sonrası çalışması olmayanlar veya çalışmaları az olanlar eğer yüksek seviyeden prim ödemişlerse en yüksek emekli maaşını alacaklar. Bunlardan sonra ise 2000 yılı öncesinde çalışması az olanlar ve 2008 yılından sonra çalışması fazla olanların emeklilik maaşları daha düşük olacak." Açıklamasında bulundu.

İşte EYT’lilerin maaş hesaplama formülü

Örnek maaş hesaplamasını açıklayan İsa Karakaş, "2000 yılı öncesinde çalışması olan bir EYT’linin 10 Bin TL maaşı olduğunu düşünelim. 20 yıl çalışmışsa aylık bağlama oranı yüzde 69 olacak ve maaşı 6.900 TL olacak ama SSK o zamanın hesaplamasın taban ve tavan gördüğü için bu maaş 7.000 TL’nin üzerine çıkabiliyor. Aynı kişinin prim günleri 2000 ile 2008 arasıysa aylık bağlama oranı yüzde 55 olacağı için emekli maaşı da 5.500 TL olacak. Bu kişinin bütün çalışmaları 2008 yılından sonraysa yüzde 40 aylık bağlama oranından emekli maaşı 4.000 TL olacak. Bunları fikir edinebilmek için veriyorum. Yoksa EYT’lilerin her üç dönemde de prim günleri vardır." dedi.

İsa Karakaş, en düşük EYT emekli maaşını ise şu sözlere açıkladı: "EYT’lilerin alabilecekleri en düşük emekli aylığı taban emekli aylığı olan 3.500 TL olacaktır. Ancak bu en düşük emekli aylığı Ocak 2023’te yeniden değerlendirilip yükseltilecektir ve EYT’lilerin alabilecekleri en düşük emekli aylığı da artacaktır."

EYT emekli maaşı 2 katına çıkabilir! EYT’de emekli maaşı yükseltme formülü belli oldu! EYT’liler yasa çıkmadan mutlaka SGK’dan kontrol edin.. - Resim : 2

2022 yılının ikinci yarısıyla beraber hızlanan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan çalışmaların sonucunu merakla bekliyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş prim ve yıl şartını tamamlamış ancak yaş şartı dolayısıyla emekli olamamış sigortalılar EYT’li sayılıyor. .

EYT emekli aylığı hesaplamada 3 formül

EYT kapsam ve emeklilik şartları bir yandan belirlenirken emeklilik olduğunda maaş hesabının nasıl olacağı da merak ediliyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yani EYT'lilerin maaş hesapları üç ayrı dönem olarak yapılıyor. İlk dönem olarak 1999'a kadar olan süreye bakılıyor. Burada aylık bağlama oranları yüksek olarak uygulanıyor ancak güncelleme katsayısı dışında başka katkı olmuyor. 1999 ile 2008 arasında yapılan ikinci dönemde ise aylık bağlama oranları düşse de büyüme oranı güncellemede kullanılıyor 2008 sonrası dönem ise ayrı olarak hesaplanıyor. Burada da büyüme hızının yüzde 30'u alınırken bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncelleme de kullanılıyor. Bu üç dönem için hesaplanan maaşlar toplanarak emeklinin alacağı ücret ortaya çıkartılıyor.

EYT emekli maaşı 2 katına çıkabilir! EYT’de emekli maaşı yükseltme formülü belli oldu! EYT’liler yasa çıkmadan mutlaka SGK’dan kontrol edin.. - Resim : 3

Her üç dönemde de farklı aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları kullanılıyor. EYT'liler için de emeklilik tarihleri belli olduğunda bu üç dönem için hesaplama yapılacak.

İşte EYT’de emekli maaşını yüksetme formülü

Emekli maaşını belirlerken ilk olarak kazançlara bakılıyor. Yani sigortalının çalışırken aldığı brüt maaş daha doğrusu SGK'ya bildirilen prime esas kazancı burada önem kazanıyor. Asgari ücretten gösterilip maaşın kalan kısmını elden alanlar için emekli maaşı da düşük oluyor.

Gerçek maaşları gizlendiği için hesaplama asgari ücret üzerinden yapılıyor. Bu yüzden emekli maaşını artırmak için çalışırken primlerin yüksekten yatırılması önem kazanıyor. EYT’lilerin son 2 yılda çalışıyorsa iş yerinin SGK’ya aldığı maaşı tam gösterip göstermediğini kontrol etmesi gerekiyor. İşveren ödediği maaşın altında prim ödüyorsa bunun bildirilmesi ve düzeltilmesi halinde EYT’linin emekli maaşında büyük artış oluyor.