EYT'de ilk maaş tarihi belli oldu! EYT'lilerin en merak ettiği sorulardan birisi de ilk EYT maaşın ne zaman yatacağı sorusu idi. EYT'de ilk maaş tarihi...

EYT’lileri umutlandıran haberler peş peşe geliyor. Hükümetin yılbaşına kadar meclise getirmeyi planladığı EYT sorunu ile ilgili fürmüller konuşulurken EYT’lilerin ilk ne zaman maaş alacağı da merak ediliyordu. EYT’lilerin ilk maaş tarihi belli oldu!

EYT'de ilk maaş tarihi belli oldu! EYT'lilerin en merak ettiği sorulardan birisi de ilk EYT maaşın ne zaman yatacağı sorusu idi. EYT'de ilk maaş tarihi...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT’ bekleyen yaklaşık 4.5 milyon kişinin gözü kulağı hükümetten gelecek haberde. Pirim gün sayısı çalışma yılını doldurmasına rağmen emekli olamayan EYT’liler şimdiki yasaya göre yaş sınırına takılıyor. Ancak EYT’liler kendilerine verilmiş olan hakkın geri aldığını söyleyerek bir an önce EYT sorunun çözülmesini bekliyor.

Milyonlarca EYT mağduru artık eskisine göre daha umutlu çünkü daha önceleri Emeklilikte yaşa takılanlar konusunu gündeme almayan iktidar artık yüksek sesle EYT sorunun çözüleceği sinyalini veriyor.

EYT’de artık umutlar yükseliyor. EYT’liler umut ışığı dodukça EYT ne zaman çıkacak? Kimler EYT’den faydalanabilir? EYT şartları nelerdir? gibi soruların yanıtını arıyor. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’yle ilgili olarak çalışma grubu oluşturulduğunu belirtip EYT’nin çıkacağı tarihi verdi.

EYT'de ilk maaş tarihi belli oldu! EYT'lilerin en merak ettiği sorulardan birisi de ilk EYT maaşın ne zaman yatacağı sorusu idi. EYT'de ilk maaş tarihi... - Resim : 1

Bakan Vedat Bilgin EYT yasasının tarihini açıkladı. Bakan Vedat Bilgin yaptığı açıklamada EYT müjdesini verdi. Bilgin şunları söyledi: “Bakanlık bünyesinde bir çalışma grubu oluşturduk. Bu çalışma grubu bu formül üzerinde çalışıyor. En uygun formülü uygulamaya sokma niyetindeyiz. Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Alternatifler var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz. O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek.”

EYT tasarısı Ocak’ta TBMM’de

Bakan Bilgin EYT yasa tasarısının TBMM’ye geleceği tarihi de açıkladı: “Çalışmayı tamamlayıp sendikaların da taleplerini alacağız” diyen Bakan Bilgin, “Yıl sonuna kadar Meclis’e sunamazsak, en geç Ocak ayında bu düzenlemeyi Meclis’e sunacağız”

EYT'de ilk maaş tarihi belli oldu! EYT'lilerin en merak ettiği sorulardan birisi de ilk EYT maaşın ne zaman yatacağı sorusu idi. EYT'de ilk maaş tarihi... - Resim : 2

SGK Başmüfettişi tarih açıkladı

SGK Başmüfettişi İsa Karakaş'tan dikkat çeken tahmin geldi. Karakaş EYT mağdurlarının ilk ne zaman maaş alacağını açıkladı. Türkiye gazetesi yazarı İsa Karakaş EYT’lilerin ilk maaşıyla ilgili şu ifadeleri kullandı “Bu sorunun cevabını sağlıklı olarak tahlil etmek için 2023 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanununun TBMM’de yapılacak görüşmeleri ile hazırlanacak SGK bütçesi ve hükûmet kanadından yapılan açıklama ve planlamalara bakmak lazım… Buna göre EYT takviminin aşağıdaki şekilde cereyan edeceği değerlendirilmektedir. 1 Ekim TBMM açılışı: Ekim ayında öncelikli olarak kamuda çalışan sözleşmelilerin kadroya alınması çalışmaları, 15 Ekim merkezî bütçe görüşmeleri: En geç 31 Aralık 2022 günü itibarıyla Resmî Gazete’de yayımlanması, Aralık ayı içinde EYT yasa teklifinin TBMM’de görüşülmesi.

EYT'de ilk maaş tarihi belli oldu! EYT'lilerin en merak ettiği sorulardan birisi de ilk EYT maaşın ne zaman yatacağı sorusu idi. EYT'de ilk maaş tarihi... - Resim : 3

İlk maaş Şubat ayında

Bu bağlamda EYT düzenlemesine ilişkin çıkarılacak kanun en erken aralık içinde kabul edilecektir. Yürürlük tarihi 2023 yılının ocak ayı olması değerlendirilmektedir. Emekli aylığına genel olarak emeklilik talebini takip eden aydan itibaren hak kazanılmakla birlikte sigortalılık statüsüne göre işlemler değişmektedir.

Bu bağlamda EYT düzenlemesine ilişkin çıkarılacak kanun en erken aralık içinde kabul edilse ve yürürlük tarihi 2023 yılının ocak ayı kabul edilse bile EYT’lilerin en erken 2023 yılı şubat ayında emeklilik maaşına kavuşabilecekleri kanaatindeyim. Keza EYT’liler çıkarılacak yasanın yürürlüğe konacağı ocak ayında emeklilik dilekçelerini verse bile açıklanan SGK mevzuatı gereğince takip eden şubat ayından itibaren maaş alabileceklerdir."

Kimler EYT’den yararlanacak?

EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar SGK başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olan kadın erkek tüm çalışanları kapsıyor. Emeklilik yasasının yürürlüğe girdiği tarih olan 8 Eylül 1999 öncesi prim ve çalışma gün sayısını tamamlayan kadın ve erkek çalışanlar yaş şartı aranmaksızın emekli olabiliyordu.