EYT'de nefesler tutuldu! Tarih verildi! Görüşmeler bugün başlıyor

EYT yasasında Meclis süreci hafta başında başladı. EYT yasa taslağı milletvekili imzasına açılmasının ardından TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Başkanlığın belirlediği takvime göre yasa teklifi bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. EYT teklifi için görüşme ne zaman başlayacak, saat kaçta? EYT ne zaman çıkacak? EYT yasasından kimler yararlanacak? İşte detaylar...

EYT'de nefesler tutuldu! Tarih verildi! Görüşmeler bugün başlıyor

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasında hafta başında başlayan Meclis sürecinde zaman daraldı. Milletvekillerinin imzasına açılan taslak metin TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Başkanlığın belirlediği takvime göre EYT teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülecek.

Komisyon Başkanı, AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, EYT düzenlemesini içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine, ilgili bakanlıkları, işçi ve işveren kuruluşlarını, dernek ve platformları davet etti.

Komisyon, teklifi saat 11.00'de görüşülmeye başlanacak.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

EYT düzenlemesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçmesi durumunda haftaya TBMM Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor. Planlanan takvimde bir aksaklık olmaması halinde görüşmelere 7 Şubat Salı günü geçilmesi ve en kısa süre içerisinde onaylanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Meclis Genel Kurulu'ndan geçen teklifi imzalaması ve Resmi Gazete'de yasal değişikliğin yayınlanmasının ardından EYT resmen yürürlüğe girmiş olacak.

EYT taslağının TBMM Başkanlığı'na sunulması sırasında konuşan AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu düzenlemenin en geç 8 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaşmasını beklediklerini söyledi.

EYT'DEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

EYT ile iligli yaptığı açıklamada detaylara değinen Akbaşoğlu, EYT ile ilgili yasa teklifinin özelliklerini şu şekilde açıkladı:

- 4 maddeden müteşekkil bir EYT'ye has yalın bir teklif oluşturduk iki madde esasa ilişkin.

- Özellikle EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi. Birinci düzenlememiz bu konuda oldu. Mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde istisnasız emekli olma hakkına sahip.

- Çalışma hayatının desteklenmesi ve üretimin devam edebilmesi amacıyla biz sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle, 5 puan iş yerlerine her bir çalışan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olanlarla ilgili yaklaşık 500 TL'lik desteklemeyi devletimiz üstleniyor ve yüzde 5 oranında bir destek söz konusu oluyor.