EYT'liler ne zaman maaş alacak? İşte yanıtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin açıklamasının ardından EYT'liler ilk maaşlarını ne zaman alacaklarını araştırmaya başladı. Peki, EYT'liler ilk maaşlarını ne zaman alacak? Kimler EYT kapsamında olacak? İşte bilinmesi gerekenler...

EYT'liler ne zaman maaş alacak? İşte yanıtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin ayrıntılarını açıklamasının ardından gözler Meclis'e döndü.

Emekli adayları "EYT düzenlemesi ne zaman devreye girecek? EYT'liler ilk maaşlarını ne zaman maaş alacak?" sorusuna yanıt arıyor. İşte merak edilen soruların yanıtları...

EYT'de yaş sınırı var mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasında göre, düzenleme kapsamında yaş sınırı olmayacak. Düzenlemeyle yaklaşık 2 miyon 250 bin vatandaş emekli olma hakkına kavuşacak. Çalışmaya devam edenlere sigorta prim teşviki verilecek. İşverenlere destek için kredi imkanı sağlanacak.

EYT'liler ilk maaşlarını ne zaman alacak?

Ocak ayında emeklilik başvurusunda bulunacak bir vatandaşın, 1 Şubat 2023’den geçerli olacak aylıklarını, müracaat sonrasında inceleme ve hesaplamaların yapılması sonrasında mart-nisan ayında toplu olarak almaya hak kazanması bekleniyor.

EYT yasası ne zaman çıkacak?

Düzenlemenin Meclis'e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması bekleniyor.

Kimler EYT kapsamında olacak?

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar ve bu çıkan yasa sonrasında emeklilik için 58'e kadar uzatılan yaş şartı getirilmesi nedeniyle emekli olamayanlar EYT kapsamında yer alıyor.

Yasa öncesinde kadınlar 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim, erkekler de 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin primi doldurduklarında emeklilik hakkı kazanıyordu.