Maç iptal olacak mı? Alanya Fenerbahçe maçı penaltı pozisyonu

Süper Lig'in 38. haftasında Alanyaspor ile Fenerbahçe maçında Fenerbahçe'nin penaltısının iptal edilmesi maçın iptal edilip yeniden oynanıp oynanmayacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi. İşte detaylar...

Maç iptal olacak mı? Alanya Fenerbahçe maçı penaltı pozisyonu
(Görüntü beIN Sports'tan alınmıştır)

Süper Lig'in 38. haftasında oynanan Fenerbahçe, Alanyaspor maçının 28. dakikasında Valencia'nın Caulker tarafından düşürülmesi sonucu penaltı kazandı. Hakem Yaşar Kemal Uğurlu, beyaz noktayı gösterdi.

VAR incelemesinde Mesut Özil'in pas verdiği anda Valencia'nın ofsaytta olduğu gerekçesiyle penaltı kararı iptal oldu. Fenerbahçe'nin penaltısının iptal edilmesi maçın iptal edilip yeniden oynanıp oynanmayacağı tartışmaları da beraberinde getirdi. İşte detaylar...

IFAB ne dedi?

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu’nun (IFAB) “Ofsayt” başlıklı 11. kuralı kafaları karıştırdı. Valencia’nın pozisyonu ile büyük ölçüde örtüşen kuralda şu ifadeler yer alıyor: “Topla oynama niyetiyle topa doğru hareket eden ofsayt pozisyonundaki oyuncuya topla oynamadan veya topla oynamaya teşebbüs etmeden veya rakibi ile top için mücadeleye girmeden önce faul yapılırsa, bu durum ofsayt ihlalinden önce gerçekleştiği için faul ile cezalandırılır.”

Ayrıca yine IFAB’da, “Bir futbolcu ofsaytta olmasına rağmen topa değmeden önce veya rakibiyle ikili mücadele halindeyken ceza sahası içinde faule maruz kalırsa penaltı verilir mi?” sorusunun yanıtı olarak, “Faul varsa penaltı verilir.” ifadesinin yer alması dikkatlerden kaçmadı.