Rus gazının kesilmesine karşı en kırılgan ülkeler açıklandı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rus gazının kesilmesine karşı en kırılgan ülkeleri açıkladı.

Rus gazının kesilmesine karşı en kırılgan ülkeler açıklandı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın gaz arzını kesimine karşı en kırılgan ülkeleri açıkladı. Fitch tarafından bugün yayımlanan rapora göre; kesintiden en çok etkilenen ülkelerin başında Batı Avrupa ülkeleri Almanya, Avusturya ve İtalya geliyor.

Fitch yeni raporda, Almanya ve Avusturya'nın güvenilir, hayata geçirilebilir kısa vadeli alternatif enerji tedarikçilerine sahip olmadığını belirtirken, İtalya'nın da AB ülkeleri arasında enerji tüketimi içinde doğalgazın payının en yüksek olduğu ülke olduğunu vurguladı.

Avrupa'ya gaz arzında keskin düşüşlerin Rusya'nın doğalgaz ihracatını politik bir araç olarak kullanmaya hazır olduğuna işaret ettiğini anlatan Fitch, "AB, Rus gazına bağımlılığını azaltıyor, ancak arz ve altyapı sıkıntıları Rus gazı arzındaki kayıpların tamamen telafisinin 3 yıldan daha uzun sürebileceği anlamına geliyor" dedi.

Fitch hazırladığı niceliksel kırılganlık endeksinin Batı Avrupa ülkelerinin orta ve doğu Avrupa ülkelerine göre Rus gazına daha az bağımlı olduklarını gösterdiğini belirten Fitch, ancak Batı Avrupa ülkeleri arasında bu konuda büyük ayrışmalar olduğunu da vurguladı. Fitch, "Eğer Rusya'nın gaz arzı kesilir ise bölge bir bütün olarak ciddi bir makro şok ile karşı karşıya kalır" tespitini yaptı.