Halka arz beklentileri yükseldi: 18 şirket hazırlanıyor

Borsa İstanbul'da ucuz denebilecek fiyatlar halka arza uygun bir atmosfer oluşturdu. Yakın dönemde halka arz olabilecek 10’dan fazla da şirket bulunuyor.

Halka arz beklentileri yükseldi: 18 şirket hazırlanıyor

2017’de üç, 2018’de dokuz, 2019’da altı şirket halka arz olurken 2020’nin sekiz ayında da dört şirket yüksek taleple borsaya kote edildi. İlk aşamada halka arz için 18 şirketin ismi geçiyor. Yaklaşık 10 şirket ise halka arz süreciyle ilgili resmi başvuruda bulundu.

Piyasalarda halka arz hareketi başladı. ARD Grup Bilişim, Bayrak Taban Sanayi, Fade Gıda ve önceki hafta Dinamik Isı Yalıtım’ın halka arz edilmesiyle 2020’nin sekiz ayında toplam dört şirket, borsaya açıldı. Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulunan ve yakın dönemde halka arz olabilecek 10’dan fazla da şirket bulunuyor.

Ekonomist Dergisinden Ceren Oral Balaban'ın haberine göre, bu yıl için de genel kanı, son yıllarda olduğu gibi yüksek sayıda halka arzın görülebileceği yönünde. Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı, halka arzların kurumsallaşma, yurtiçinde ve yurtdışında tanınırlığın artması ve marka değeri oluşmasında önemli bir rol oynadığını vurguluyor. Şirketlerin halka arza karar verirken piyasadaki koşullarının uygunluğuna dikkat ettiklerini söyleyen Tavacı’ya göre, son dönemde sermaye piyasalarına artan yatırımcı ilgisi ve ucuz denebilecek endeks fiyatı, halka arzlar için uygun ortamın devam ettiğini gösteriyor.

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, halka arzın bir öz sermaye finansman yöntemi olarak yeniden gözde hale geldiğini ve bunda borsaya yoğun talebin etkili olduğunu söylüyor. Kaya, “Pandemi nedeniyle anormal bir dönemden geçiyoruz.

Borsada açığa satış yasak olduğundan birçok hissede balon fiyatlar oluştu, yatırım yapacak hisse bulmak zorlaştı” diyor. Kaya, halka arzlara yoğun talepte bu durumun önemli bir etken olduğu görüşünde. Halka arz edilen gıda şirketine de teknoloji şirketine de aynı yoğun talebin görüldüğünü kaydeden Yunus Kaya, bu durumun yeni arzlar için iştahı artırdığını belirtiyor ve yıl sonuna kadar yeni arzların gelmesini bekliyor.

Yeni halka arzlarda yatırımcılar nelere dikkat etmeli? Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, bu unsurları şirketin finansal durumu, sektördeki yeri, sürdürülebilirliği, halka açılma motivasyonu, yatırım planları, sektörün durumu olarak sıralıyor.

Erkan, şirketin kurumsallaşmak, şeffaflaşmak, marka bilinirliğini, uluslararası pazarlarda rekabetçiliğini artırmak ve ucuz finansman kaynaklarına erişim gibi hedeflerle halka arza gitmelerinin önemli olduğunu söylüyor.

Yazılımda tarihin en büyük halka arzı
Halka arz, bir finansal kaynağa erişim opsiyonu olarak da tanımlanıyor. Erkan, şirketlerin eriştikleri finansmanı AR-GE faaliyetleri, üretim ve kapasite artırma, dijitalleşme, yeni pazarlara açılma gibi alanlarda kullanmasının şirkete, sektöre, piyasaya avantaj sağladığını ve yatırımcı seçiminde etkili olduğunu kaydediyor.

Halka arzı beklenen şirketler...

Halka arzı beklenen 18 şirket aşağıdaki gibi sıralanıyor.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ
Aydem Enerji’nin iştiraki Aydem Yenilenebilir Enerji, ağustos ayı ortasında halka arz için SPK’ya başvurdu. Şirket; Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde toplamda 25 yenilenebilir enerji santrali işletiyor.

AKFEN YENİLENEBİLİR ENERJİ
Yaklaşık 1-2 yıl içinde halka arz planladığı belirtiliyor.

BAŞKENT DOĞALGAZ
Torunlar GYO, mart ayında grup şirketi Başkent Doğalgaz’da halka arz planlarının sürdüğünü, piyasaların normalleşmesinin beklendiğini açıkladı.

BİOTREND ENERJİ
Doğa nlar Yatırım Holding, önceki hafta BioTRend Enerji’yi halka arz etmeye hazırlandığını açıkladı. Enerji alanında portföy büyüklüğü 120 MW olan Biotrend Enerji, 15 farklı bölgede atık gazından elektrik üretimi yapan ve katı atık bertaraf tesislerini işleten bir portföyde hizmet veriyor.

BOTAŞ VE TPAO
Önceki hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervi hakkında ,”Bu son süreç TPAO ve BOTAŞ’ı farklı bir lige çıkaracak. Bu keşiflerin gelişmesiyle TPAO ve BOTAŞ’ın halka arz sürecinin de önünü açacak” diye konuştu.

ÇAN KÖMÜR VE İNŞAAT
Odaş Elektrik Üretim, iştiraki Çan Kömür ve İnşaat’ın halka arz edilmesiyle ilgili temmuz ayında KAP’a yollandığı duyuruda, çalışmalar için Vakıf Yatırım’ın yetkilendirildiğini açıkladı.

ESENBOĞA ELEKTRİK ÜRETİM
10 Haziran’daki yönetim kurulu toplantısında, Naturel Yenilenebilir Enerji’nin yüzde 100 bağlı ortaklığı Esenboğa Elektrik Üretim’in halka açılması kararı alındı. Şirketin halka arz için SPK’ya esas sözleşme tadili başvurusu da temmuz ayı başında onaylandı.

İHLAS HABER AJANSI
İhlas Yayın halka arz sürecini başlattıklarını mart ayında açıklamıştı. Holding, önceki hafta mevcut ortakların kabul etmesi durumunda halka arz öncesinde sermaye artırım kararı alınacağını, artırımın tamamlanması akabinde gerekli işlemleri tamamlayarak halka arz başvurusunda bulunulacağını kaydetti.

LİMAK YATIRIM HOLDİNG
Şirket yetkili başta enerji olmak üzere diğer sektördeki şirketlerini sırayla halka arz etmeyi planladıklarını belirttiler.

METRO TURİZM
Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding, KAP’a yaptığı açıklamada Metro Turizm’in halka arzı için 14 Haziran’da yönetim kurulu kararı alındığını duyurdu.

NATURELGAZ
Global Yatırım Holding’in bağlı ortaklığı Naturelgaz, esas sözleşmesinde halka arza yönelik değişiklik yapmak için 20 Ocak’ta SPK’ya başvurdu. Temmuz ayında ise holdingin yönetim kurulu başkanı Mehmet Kutman, halka arzı piyasalar da elverirse eylül ayında tamamlamayı planladıklarını açıkladı.

SELVA GIDA
İttifak Hold ing, bağlı ortaklığı Selva Gıda’nın halka arz edilmesine yönelik gerekli hazırlık çalışmalarının yapılmasına karar verdiğini Ekim 2019’da açıkladı.

ŞEKER GYO
Şekerbank, iştiraki Şeker GYO’nun halka arz başvurusunun, SPK’ya 27 Mart’ta yapıldığı bilgisini verdi. Ardından Şeker GYO’nun başvurusunun şirketin 30 Haziran 2020 tarihli finansal tablolarıyla yeniden yapılmasına ilişkin talebin SPK kararıyla uygun görüldüğü bildirildi.

ZORLU YENİLENEBİLİR ENERJİ
Zorlu Grubu; Zorlu Doğal, Zorlu Jeotermal ve Rotor şirketleri altında yer alan hidroelektrik, jeotermal ve rüzgâr yatırımlarının Zorlu Yenilenebilir Enerji olarak, tek bir şirket altında birleştirileceğini açıkladı. Kuruluşuyla ilgili gerekli onayların alındığı Zorlu Yenilenebilir Enerji’nin halka arzının 2021’in ilk yarısında tamamlanması öngörülüyor.

BORSA İSTANBUL, N11, OMEGA ELEKTRİK PANO
İsimleri, halka arz edilebilecek kurum ve şirketler arasında geçiyor.