Flaş zam yorumu: Mühim olan ürüne ulaşılabilmesi

Ay çiçek yağ fiyatlarındaki artışa ilişkin Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Büyükhelvacıgil dikkat çeken bir yorum geldi. Büyükhelvacıgil, "Mühim olan bir ürüne insanların ulaşabiliyor olması" dedi.

Flaş zam yorumu: Mühim olan ürüne ulaşılabilmesi

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Büyükhelvacıgil, fiyat artışına ilişkin soruya "Mühim olan bir ürüne insanların ulaşabiliyor olması. Fiyat önemli ama bence ikinci derecede önemli. Avrupa'da, Amerika'da birçok ülke vatandaşları ürüne ulaşamadı" diye yanıt verdi. 

Marketlerde ay çiçek yağının 59 lira olması konusunda Büyükhelvacıgil, "Marketlerin giriş fiyatlarına göre, kar oranlarına göre farklılık olabilir. Yağ, un ve şeker temel gıda maddesi olduğu için hiçbir şekilde üretimden tüketiciye giden kanallarda da en uygun imkanlarla sunulur. Bir market belki 20 bin çeşit ürün satıyor ama en az karla sattığı ürünler yağ, un ve şekerdir. 20-25 yıldır hiç böyle bir süreç yaşamadık. Dünya inanılmaz bir süreçten geçiyor. Her ülke öncelikle kendi yurttaşının ihtiyacını karşılıyor, bizim ülkemiz de onu yaptı" dedi. Ay çiçekteki ithalatı kolaylaştırmak için devletin vergilerde uygulanan düzenlemelere, ihracattaki ve ithalattaki kolaylıklara dikkat çeken Büyükhelvacıgil, "İnanılmaz barajlar yapıldı, hükümetimize teşekkür ediyoruz. Nasıl koronavirüs salgını sürecinde şehir hastaneleri bize büyük katkı sağladıysa bu barajlar da sulamada çok faydalı olacak. Bakanlığımız bu konuda çok çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Büyükhelvacıgil, "Biz dünyanın bir numaralı ay çiçek ithalatçısı bir ülkeyiz" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

Maalesef uzun yıllardır ayçiçek yağını ithal etmek zorunda kalıyoruz. 2019’da rekoltemiz 1.5 milyon ton civarındaydı, bu yıl 1.3 milyon oldu. Asgari olarak 2.5 milyon ton lazım. 2020 Mayıs ayında 690 Dolar olan ham yağ fiyatları bugün itibariyle 1325 civarında. Dolar düşse de bir şey ifade etmiyor çünkü ürünün değeri yükseldi. Dünyada emtia fiyatları artıyor, birçok insan emtia'ya yöneldi. Uzun yıllar fiyatlar 25 lira civarındaydı ve bu bir başarıydı.