700 parça eser çalındı! Milyonluk hırsızlık!

Cumhurbaşkanlığı Sarayı hırsızlık skandalı ile çalkalanıyor! 700 tarihi eserin nerede olduğu bilinmiyor. Yapılan araştırmalar sonuç vermezken suç duyurusunda bulunuldu. İşte Fransa'nın Elysee Sarayı'nda yaşanan skandalın detayları...

700 parça eser çalındı! Milyonluk hırsızlık!

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılan Elysee Sarayı tarihinin en büyük yolsuzluk skandalıyla çalkalanıyor. Yaklaşık 700 tarihi eserin ortadan kaybolduğu sarayda dedektifler araştırma yaparken suç duyurusunda bulunuldu. Kaybolan tarihi eserler arasında bronz heykeller ve heykelciklerin yanı sıra özel bir yemek masası, 18'inci yüzyıldan kalma Regence sandalyesi ile 17'inci yüzyıldan kalma halılar da yer alıyor.

Suç duyurusunda bulunuldu

Son 7 yılda Elysee Sarayı'nda yüz binlerce euro değerinde olduğuna inanılan 122 heykel, resim veya fotoğrafın şüpheli hırsızlığı ve 546 adet mobilya ve diğer eşya hırsızlığı hakkında 81 kez suç duyurusunda bulundu. Dedektifler yaptıkları araştırmalarda hiçbir iz bulamazken, bir depoda unutuldu mu, yoksa birileri tarafından çalındı mı sorusuna yanıt aradı. Yapılan araştırmalara göre kesin bir bilgiye ulaşılamadı.

700 parça eser çalındı! Milyonluk hırsızlık! - Resim : 1
Bridgitte Macron (solda) ve Emmanuel Macron (sağda) Elysee Sarayı'nda resmi bir davette konuklarını ağırlıyor...

Olayları araştıran ekipte yer alan bir polis kaynağı, "Olayları takip etmede şok edici bir dikkatsizlik var gibi görünüyor. Bu eşyalar bir müzayede evinden veya özel bir daireden alınmadı, ancak cumhurbaşkanının güvenliğin çok yüksek olduğu resmi konutlarından alındı. Müfettişler, personel tarafından çalınıp çalınmadıklarına bakacaklar" açıklamasında bulunurken olayın sanılandan kötü olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Her şey 7 eksik eser ile başladı

Skandalın ortaya çıkmasında nadide 7 eserin birden ortadan kaybolması rol oynadı. Polis, çalınan eserleri araştırmaya başladığında sayının 100 kat fazla olduğunu tespit etti. Bazı eserlerin e-Bay'da satışa çıkarılmasının belirlenmesinin ardından araştırma derinleştirilerek ilerlemeye devam etti. Dedektifler şu anda bütün envanterin net olarak kayıt altına alınmasına için envanter çıkarma çalışması yapıyor.

Macron'un eşi Brigitte Macron'un hevesi her şeyi karıştırdı

First Lady Brigitte Macron'un Elysee Sarayı'nın dekorasyonunu değiştirme konusunda oldukça istekli olmasının eşyaların karışmasına ve sürekli olarak kaybolmasına sebep olduğunun vurgulandığı haberde The Telegraph'a göre bu tutku eserlerin yok olmasına sebep oldu.

Brigitte Macron'un tarihi yemek servisleri yerine modern çizgileri istemesi nedeniyle geçtiğimiz yıl 50 bin euroya bedel olan yeni takımlar sipariş edildi. Yeni setlerin gelmesinin ardından tarihi porselenler yığınlar halinde atıldı. Olayın bir diğer boyutu ise Fransız basını tarafından şöyle eleştirildi: Brigitte Macron'un sipariş ettiği porselenler vergi ödeyen insanların sırtından alındı.