Gaziantep'te 16 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı kazanın otobüs şoförüne indirimli ceza verildi

Gaziantep'te ki otobüs kazasında 16 kişi ölmüş, 30 kişi de yaralanmıştı. Nizip Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Abdulkadir Memiş, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Memiş, 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezasında indirime gidilen sanığın tahliye talebi ise reddedildi.

Gaziantep'te 16 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı kazanın otobüs şoförüne indirimli ceza verildi

Gaziantep'te 22 Ağustos 2022'de yolcu otobüsünün, kaza yapan araca müdahale edenlere çarpması sonucu katliam gibi korkunç kaza meydana gelmişti. Kazada, aralarında 2 basın mensubunun da bulunduğu 16 kişi ölmüş, 30 kişi de yaralanmıştı. Otobüsün şoförü tutuklu sanık Abdulkadir Memiş, Nizip Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın görüldüğü salona cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada sanığın tahliye talebi reddedildi. Fakat cezasında indirime gidildi.  Sanık Memiş, 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Sanık şoför Abdulkadir Memiş, suçlamaları kesinlikle kabul etmediğini belirterek, "Bilerek veya isteyerek asla böyle bir şey yapmadım. Bilinçli olamaz, ölen şahıslardan hiç kimseyi tanımıyorum, perişanım. Trafik ekipleri yol güvenliğini yeterli sağlamadı." dedi.

Mahkeme başkanının "Benim kazada kusurum yok diyebiliyor musun?" sorusuna ise Memiş, "Benim bir suçum yok, kabul etmiyorum." şeklinde konuştu.

Son sözü sorulan sanık Memiş, "Vicdanı olan biri nasıl böyle bir olayda pişmanlık duymaz. Bu araca ilk defa binmiştim, arızaları bilirkişi raporunda gördüm, haberim yoktu." şeklinde savunma yaptı.

Kazada kendi ağabeyini de kaybettiğini belirten sanık, "Yakınların acılarını anlıyorum. Bu yaşıma kadar karıncayı bilerek incitmedim, harama el uzatmadım." ifadelerini kullandı.

'DOSYA TAMAM, BİLİRKİŞİ RAPORU RED' KARARI

Duruşmada, kazada ölenlerin yakınları, avukatları ile sanık avukatı hazır bulundu. Mahkeme başkanı, duruşma arasında sanık avukatının, keşif ve bilirkişi yönündeki talebini içeren dilekçe sunduğunu belirtti.

Duruşma savcısı, dosyanın geldiği aşama ve elde edilen deliller dikkate alındığında dosyanın tamamlandığı düşüncesiyle talebin reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme başkanı, yargılamanın sürüncemede kalmaması için talebin reddedildiğini kaydetti.

Sanık avukatı, kazada görevli polis memurlarının kusuru olduğunu savunarak, otobüs şoförünün cezaevinde geçirdiği süre dikkate alınarak tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Mağdur avukatları ise sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını ve tutukluluğunun devamını talep etti. Vefat edenlerin yakınları da sanığın en ağır cezayı almasını istedi.

CEZADA İNDİRİM ALDI, TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme heyeti, sanığa "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan 20 yıl hapis cezası verdi. İndirim uygulayan heyet, sanığa 16 yıl 8 ay hapis cezası vererek tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Mahkeme başkanının indirim kararına şerh düştüğü öğrenildi.