Tam açılma öncesi 29 ilde vaka artışı!

Geçen haftanın vaka sayılarında 51 ilde düşüş yaşanırken, 29 ilde ise artış görülmesi tam açılma öncesi tedirgin etti.

Tam açılma öncesi 29 ilde vaka artışı!

Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Kabine'den çıkan kararlar duyurulmuştu. Türkiye 1 Temmuz'dan itibaren tam açılmaya hazırlanırken 12-18 Haziran tarihleri arasına ait vaka sayıları da belli oldu. 51 ilde düşüş yaşanırken, 29 ilde ise artış görülmesi dikkat çekti.

Vaka sayılarını artıran iller Yozgat, Yalova, Van, Şırnak, Şanlıurfa, Rize, Nevşehir, Muş, Mersin, Mardin, Kütahya, Kırşehir, Kırıkkale, Kastamonu, Hatay, Hakkari, Eskişehir, Diyarbakır, Denizli, Çanakkale, Bolu, Bitlis, Bingöl, Aydın, Artvin, Ardahan, Aksaray, Ağrı ve Adana oldu.

Vaka sayısında zirvede Kütahya yer aldı. Kütahya’yı Bolu, Eskişehir, Ağrı ve Rize takip etti. 100 bin kişideki vaka sayısı Kütahya’da 116,18, Bolu’da 109.91, Eskişehir’de 107,89, Ağrı’da 103,47, Rize’de 96,99 oldu.

Osmaniye, Hatay, Adana, Adıyaman ve Edirne ise 100 bin kişide en az Kovid-19 vakası görülen iller olarak gerçekleşti. Vaka sayısı her 100 bin kişide Osmaniye’de 6,2, Hatay’da 6,33, Adana’da 9,25, Adıyaman’da 11,07, Edirne’de 12,51 olarak kayıtlara geçti.

Geçen hafta 100 bin kişide 22.77 Kovid-19 vaka sayısının görüldüğü Tunceli’de vaka sayısı bu hafta da aynı kaldı. Vakaları önceki haftaya göre en fazla artıran iller Hakkari, Ağrı, Ardahan, en çok düşüren iller ise Kars, Gümüşhane, Bartın oldu.

Haftalık koronavirüs vaka sayısı İstanbul’da 51,27, Ankara’da 93,11, İzmir’de 25,99 olurken, Ağrı, Bolu, Eskişehir, Kütahya’da vaka sayısı 100 barajının üzerindeki iller olarak kayda geçti.

Öte yandan Sağlık Bakanı Koca, yerli Kovid-19 aşısında 3’üncü faz çalışmalarına geçildiği için aşıya bir isim verilmesi gerektiğini söyleyip törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a fikrini sordu. Erdoğan da Türkiye’nin tamamında dil noktasında kolaylık açısından ‘TURKOVAC’ isminin uygun olacağını söyledi.

Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın desteklediği yerli aşının 3. faz çalışmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başladı.

Gönüllülerle yürütülen aşılama programı kapsamında ilk doz aşı Ankara Şehir Hastanesi’nde yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının ismini koymak gerektiğini belirterek Erdoğan’a önerisini sordu.

Erdoğan, “Benim şahsen gönlümden geçen, hem ülkemizin tamamında dil noktasında kolaylık açısından ‘Turkovac’ ismi uygundur derim” dedi. Erdoğan, video konferans ile katıldığı programda şunları söyledi:

Üçüncü fazının ilk uygulaması gerçekleştirilen aşımızla birlikte Türkiye artık bu hususta yeni bir dönemin kapılarını aralamaktadır. Salgınla mücadelede dünyada bilinen en etkili ve yaygın araç aşılardır. Türkiye, Çin ve Almanya başta olmak üzere somut neticeye ulaşan tüm aşıların tedariki ve uygulamasında oldukça ileri bir düzeydedir.

İnşallah birkaç hafta içinde ülkemizdeki 18 yaş üzeri nüfusun tamamını aşılama kapsamına almış olacağız. Salgınla mücadelede ve aşılamada mesafe kat ettikçe kısıtlamaları da birer birer kaldırıyor veya azaltıyoruz. Dışarıdan temin ettiğimiz aşılar önemli olmakla birlikte asıl olan kendi aşımızı üretmektir.

Çünkü bu salgının ne kadar süreceğinin, daha ne kadar mutasyon geçireceği belirsizdir. Ülkemizi salgın cenderesinden bir an önce kurtarmak, milletimizin sağlığını ve refahını güvence altına almak için kendi aşımıza sahip olmamız kritik öneme sahiptir.

Üçüncü faza geçilen bu çalışmayla artık kendi aşımıza sahip olma konusunda son dönemece girmiş bulunuyoruz. Bu aşamanın da öngörülen sürede tamamlanarak, aşımızın seri üretimine ve yaygın kullanımına geçilmesini temenni ediyorum.

Vatandaşlarımızı bir an önce aşılarını olarak, kendilerini ve sevdiklerini bu musibetten koruma hususunda sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum.

Sağlık Bakanı Koca da şunları kaydetti: “Faz-3 safhasına gelen, formülasyon olarak bundan sonra değişmeyecek olan, son safhasına gelen bir aşımız artık var. Bu, milletimizin gururu, bu gurur milletimize ait.

Bundan sonraki safhada, Faz-3 döneminde gönüllülere yapılıp etkinliğini görmüş olacağız. Faz-3 safhasına gelen aşının özellikle etkinliğini görmek istiyoruz ve devamında yaygın kullanıma geçilmiş olacak.”

Öte yandan Turkovac’ın Faz-3 çalışmalarının Azerbaycan, Macaristan, Polonya ve Özbekistan’da da yürütüleceği öğrenildi. Yerli inaktif Kovid-19 aşısı Turkovac’ın Faz-3 çalışmasında belirlenen şartları taşıyan 40 bin 800 gönüllü aşılanacak.

Sağlık Bakanı Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Turkovac’ın 3. faz çalışmalarında ilk doz uygulandı. 40 bin 800 gönüllünün yardımına ihtiyaç duyulduğu halde, E-Nabız üzerinden kısa sürede 846 bin 451 başvuru oldu. Sonuca inancımız tam.

Yakında kendi aşısını üreten ve aşısı dünyada kullanılan sayılı ülkelerden biri olacağız” ifadelerini kullandı. Gönüllüler 18-55 yaş aralığında, Kovid-19 geçirmemiş, PCR testi pozitif olmayan, daha önce Kovid-19 aşısı yaptırmamış ayrıca Toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) testi veya antikoru pozitif olmayan kişiler arasından seçildi.

Gereken şartları sağlayan yurt içi ve dışındaki 40 bin 800 gönüllünün yerli aşının Faz-3 çalışmasına katılması uygun bulundu. Kovid-19’a karşı aşılamada 44 milyon doza ulaşan Türkiye’de sonbahara gelmeden toplumun yüzde 70’ine iki doz aşı yapılması planlanıyor.

 Kaynak: Milliyet