ABD iyice karıştı!.. Başkent dahil 40 şehirde sokağa çıkma yasağı!

ABD’nin Minneapolis kentinde polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybeden siyahi George Floyd için ülke genelinde yaklaşık bir haftadır düzenlenen protesto gösterilerine pazar akşamı da devam edildi.

Floyd protestolarının sürdüğü ABD'de siyahi öğrencilere "aşırı güç" kullanan polisler kovuldu

Siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölümünün ardından protestolara sahne olan ABD'de 2 polisin siyahi öğrencilere karşı "aşırı güç" kullanımı nedeniyle görevden alındığı bildirildi.

ABD'nin Georgia eyaletine bağlı Atlanta kenti Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms yaptığı açıklamada, protestolarda 2 üniversite öğrencisini gözaltına alırken "aşırı güç" kullanan 2 polisin kovulduğunu, 3 polisin de masa başı göreve alındığını söyledi.

Bottoms, 30 Mayıs akşamı yerel basına yansıyan görüntülerle ilgili olarak Atlanta Emniyet Müdürü Erika Shields ile polis kameralarını incelediklerini belirtti.

Görüntülerin incelenmesinin ardından "aşırı güç" kullanan 2 polisin kovulmasına ve 3 polise de masa başı görev verilmesine karar verildiğini kaydeden Bottoms, "aşırı güç kullanımı hiçbir zaman kabul edilemez." dedi.

Bottoms, gözaltına alınanlardan Taniyah Pilgrim'ın herhangi bir suçlamayla karşı karşıya kalmadan, Messiah Young'ın da hakkındaki suçlamaların düşürülmesi talimatıyla serbest bırakıldığını ifade etti.

Emniyet Müdürü Shields, görüntülerin oldukça "şok edici" olduğunu dile getirdi.

Shields, konuyla ilgili özür dileyerek, polis memurlarının davranışlarının kabul edilemez ve daha çok korkuya neden olduğunun farkında olduğunu vurguladı. 

Atlanta polisinden edinilen bir rapora göre, Young polisten kaçmaya çalışmak ve askıya alınan ruhsatla araç kullanmakla suçlanıyor.

"Bugün ölmeyeceğim"

Görüntülerde, polisin Spelman College ve Morehouse College adlı üniversitelerde okuyan siyahi Pilgrim ile Young'ı arabadan zorla indirmeye çalıştığı görülüyor.

Aracın kapılarına gelen polislerin, arabadan inmeye çalışan Pilgrim'e şok tabancasıyla müdahale ederek indirdiği görüntüler kameraya yansıyor.

Aracın şoför koltuğunda oturan Young'ın polisin açtığı kapıyı kapatırken "Bugün ölmeyeceğim." dediği duyuluyor.

Kırdıkları camdan şok tabancasıyla müdahale ederek Young'ı da araçta indiren polislerin, "Elini cebinden çıkar. Silahı var. Silahı var. Silahı var." dedikleri duyuluyor.

Polis, Young'ın ellerini arkadan bağlayarak götürüyor.

Görevden alınan polislerin dedektifler Ivory Streeter ile Mark Gardner olduğu öğrenildi.

Öte yandan, polis raporlarında herhangi bir silahın ele geçirildiğine dair bir bilgi yer almadı.

Atlanta'da 29 Mayıs akşamı gösterilen şiddet olaylarına dönüşmesinin ardından sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Boston’dan San Francisco’ya binlerce protestocu bulundukları şehirlerde sokaklara inerek, ülkedeki ırkçılığa ve polis şiddetine karşı “Siyahilerin hayatı önemli”, “Nefes Alamıyorum” yazılı pankart ve sloganlarla tepkilerini dile getirdi

Washington DC, Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles, Seattle ve San Francisco gibi büyük kentler dahil en az 40 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, pazar günkü protestolar için 15 eyalette Ulusal Muhafız birliklerinin yine destek için göreve çağrıldığı kaydedildi.

Gösterilerde şiddet ve yağmalama olayları devam etti

California’daki Long Beach ve San Jose şehirlerinde birçok dükkanda yağmalamalar yaşanırken, Indianapolis’teki gösteriler sırasında çıkan çatışmalarda ise iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

New York’un değişik bölgelerde devam eden protestolarda da zaman zaman polis ile gergin anlar yaşandı.

Brooklyn Köprüsü üzerinden Manhattan’a giren kalabalık bir protestocu grup, Union Meydanı’nda çevik kuvvet polisi ile karşı karşıya geldi, çıkan arbedede onlarca gösterici gözaltına alındı, olaylarda bir polis aracı yakıldı.

Göstericiler Manhattan'daki tarihi St. Patrick’s Katedralinin duvarları da dahil birçok binaya sprey boya ile “Nefes Alamıyorum” yazdı.

Yağmalama ve hasara karşı bazı iş yeri sahipleri, mağazalarının kapı ve pencerelerini tahta plakalarla kapattı.

Bazı polislerin göstericilerle dayanışması takdir topladı

Öte yandan, protesto gösterilerinin çoğunda polisle yaşanan gerginlikler öne çıkarken, bazı gösterilerden sosyal medyaya düşen görüntüler ise protestolara farklı bir boyut kattı.

New Jersey’nin Camden Bölgesi Polis Şefi Joe Wysocki’nin göstericiler arasında yumruğunu kaldırarak onlarla yürümesi polisin protestocularla dayanışma örneği göstermesi açısından takdir topladı.

Aynı şekilde Michigan’ın Flint Township kasabasından gelen görüntülerde de Genesee Bölgesi Şerifi Christopher Swanson’un göstericilerin “Bizimle yürü” talebine olumlu cevap vererek protestoya katılması sosyal medyada en fazla paylaşılan pozitif videolardan biri oldu.