Gerçek karaciğer detoksu için yapmanız gerekenler

Detoks, yani bilimsel adıyla detoksifikasyon; karaciğer, böbrek ve bağırsakların aslında düzenli olarak yaptığı vücudun zararlı olan maddeleri uzaklaştırma işlemidir. Fakat kötü beslenme, yetersiz uyku, bazı metabolik ve otoiümmün hastalıklar, ilaç kullanımı ve bağırsak problemleri vücudun detoks mekanizmasını bozabilir. Bu sebeple de toksinler vücutta birikmeye başlayabilir. Bu da birçok farklı sağlık ve kilo problemini beraberinde getirebilir.

Son dönemlerde vücudunun detoks mekanizmasında problem olan kişiler için üç günlük çok düşük kalorili ve sadece sebze içeren diyetlerin detoks adı altında önerildiğini görüyorum. Fakat gerçek detoks, sizin metabolizmanıza uygun yeterli ve dengeli bir beslenmenin uzun süre uygulanmasıyla mümkün.

Aksi takdirde üç gün dünyanın en sağlıklı detoks programını yapıp ertesi gün kötü alışkanlıklara döndüğünüzde sonuç almanız maalesef mümkün değil. Bu sebeple en önemli kural sürdürülebilir sağlıklı beslenme.

Peki gerçek karaciğer detoksu nasıl olur? 

1- Öncelikle gastrointestinal sistemi ve vücudu toparlamak istiyorsanız paketli ve toksik gıdaları beslenmenizden çıkartmalısınız. Yani yüksek rafine şeker, kızartmalar, GDO’lu besinler, ağır metaller…  

2- Roka, maydanoz, ıspanak, lahana vb. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeleri içerek veya yiyerek beslenmenize uzun süreli olarak eklemelisiniz.  

3- Enginar, devedikeni, soğan, sarımsak, brokoli, zerdeçal, sumak, karanfil, zencefil, ananas, zeytinyağı, avokado, çöreotu, keten tohumu, badem, biber beslenmenizde mutlaka olmalı.  

4- İyi bir uyku uyumayı ve bol su içmeyi asla ihmal etmeyin.

5- Magnezyum, potasyum, D vitamini, çinko, omega-3’den zengin beslendiğinize veya eksikliğinin olup olmadığına emin olun. 

En önemlisi stresinizi azaltmaya dikkat edin ve düzenli egzersizi hayatınıza eklemeye çalışın.