Geri ödemesiz 12 bin 454 TL ödenecek! Başvuruları kaçırmayın

Asgari ücretle çalışanları sevindirecek haber geldi. Gelişmelere göre Sosyal Güvenlik Kurumu bazı durumlarda toplu para ödemesi yapıyor. Bu ödemelerden biri de asgari ücretlilere yapılıyor.12 bin 454 TL’nizi PTT’den alabilirsiniz. Başvuru şartları nelerdir? Nereden başvurabilirim? İşte ayrıntılar…

Geri ödemesiz 12 bin 454 TL ödenecek! Başvuruları kaçırmayın

Devlet yeni doğum yapan ve SGK ‘ya başvuran kadınlara müjdeyi verdi.  SGK’ya başvuru yapan doğum yapmış kadınlara PTT aracılığı ile 12 bin 454 TL toplu para veriliyor. Ancak bu parayı alabilmek için bazı şartları taşımak gerekiyor. Her şeyden önce bu yardımı alabilmek için doğumun tam ve sağ bir şekilde gerçekleşmiş olması gerekiyor. Şartları taşıyanlara 12 bin 454 TL para verilecek.

Bu destek ödemesinden yararlanmak isteyen kadınlarda SGK tarafından bazı şartların arandığı bildirildi. Bu şartlara haiz olmayan kadınların başvurularının kabul edilmeyeceği ve ödeme yapılmayacağı aktarıldı. SGK tarafından aranan şartlar ise şöyle:

“Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması, İstirahatli olduğu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması, (Sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışma durumu hariç) İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş olması, Doğum olayının canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olması”.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Doğum parası ödemeleri öncelikle başvuru yapılan ayı takiben bir ay içerisinde Doğum Yardımı Sistemine girilir. Doğum Yardımı Sistemine düştükten sonra doğum parası bir ay içinde PTT şubeleri aracılığıyla çekilebilir.

Doğum Parası Şartları Nelerdir? Kimler Yararlanabilir?

Doğum parası alabilmek için öncelikle Türk vatandaşı ya da mavi kart sahibi olmak gerekir. Hatırlatmak gerekir ki yalnızca annenin bu şarta uyması yeterli değildir, Türk vatandaşı olmak ya da mavi kart sahibiyeti babada da aranan bir gerekliliktir. Doğum parası başvurusu 2015 yılının Mayıs ayının 15. gününden sonra doğan tüm çocuklar için yapılabilir. Eğer o yıllarda doğan çocuğunuz için doğum parası almamışsanız şimdi başvuru yapabilmeniz de mümkündür. Ancak bu tarihten önce doğmuş çocuklarınız için doğum parası verilmez.

Doğum Parası Başvuru İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Doğum parası başvuru işlemleri, doğumun gerçekleşmesinin ardından herhangi bir zamanda yapılabilir. Başvuru işlemlerinden önce ebeveynlerin ilgili nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekir. Nüfus müdürlüğünde öncelikle yeni doğan bebek Kimlik Paylaşım Sistemi adı verilen sisteme kaydedilir. Ardından da ebeveynler doğum yardımı başvuru dilekçesini eksik bırakmayacak bir biçimde şahsen imzalayarak başvurusunu yapar. Doğum parası başvurularının muhatabı; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da Sosyal Hizmet Merkezleridir. Dolayısıyla başvurunun bu kurumların şubelerine yapılması gerekir. Ayrıca hizmet alımı yolu ile işe alınmış dahi olsa tüm kamu kurum ya da kuruluşlarında çalışan vatandaşların doğum parası başvuruları çalıştıkları kurum üzerinden alınır.