Goldman Sachs'tan flaş uyarı! Tarih verdi

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs'tan Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin flaş bir iddia ortaya attı. Banka, dolar ve altın değerlendirmesinde de bulundu.

Goldman Sachs'tan flaş uyarı! Tarih verdi

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs Türkiye ekonomisiyle ilgili raporunda Türkiye'de son dönemde yeniden canlanan dolarizasyona ilişkin önemli iddialarda bulundu.

"Kasım TÜFE verisindeki yukarı yönlü sürpriz, enflasyonun muhtemelen yılın büyük bölümünde yüzde 15 civarında olacağını ve makul bir reel faiz tamponu sağlamak için daha fazla faize ihtiyaç olacağını işaret ediyor" ifadeleri kullanılan raporda, "Çarşamba günkü notta, dolarizasyonun ölçeği ve bu yılki altın ithalatının, faiz artırımında zirveyi ve sonrasındaki faiz indiriminin hızını, çıktı açığına karşı enflasyon yönetiminin değil, yurt içi güvenin belirleyeceğini gösterdiği Merkez Bankası 24 Aralık toplantısında politika faizini yüzde 15 seviyesinden yüzde 17'ye çıkarabilir" denildi.

Merkez Bankası'nın faiz kararı almasının beklendiğini belirten Goldman Sachs analistleri, "Merkez Bankası'nın sıkılaştırma eğilimi olmadığı için beklemede kalması riski olduğunun farkındayız. Bu Türk Lirası'nda volatilite artışına, yüksek enflasyon ve eninde sonunda yüksek faizlere neden olabilir" ifadeleri yer aldı.

Dolarizasyon nedir?

Dolarizasyon, bir ülkede yerleşik yatırımcıların, yüksek enflasyon ve belirsizlik durumlarında ulusal paraları muhtemel değer kaybından korumak aına yabancı para ve yabancı para cinsinden varlık tutmaları şeklinde tanımlanıyor. Merkez Bankası'nın bilgisine göre, doalrizasyon ikiye bölünüyor. Tam dolarizasyon, bir ülkede ulusal parasını tamamen terk ederek yabancı bir para birimini resmi para birimi olarak kullanılması, kısmi dolarizasyon da yerleşiklerin ulusal para cinsinden finansal varlıklar yerine yabancı para cinsinden finansal varlıkları seçmeye başlamasıyla ortaya çıkan bir olgu olarak tanımlanıyor.