Google'dan internette sansüre ve izlenmeye karşı yeni özellik

Google, gelmiş geçmiş en büyük Chrome güncellemesini yayınladı. Chrome 83 adıyla gelen güncellemeyle internet servis sağlayıcılarının kullanıcıların web trafiğini izlemesini ve internette sansürü engelleyen bir yeniliğe de imza attı.

Google'dan internette sansüre ve izlenmeye karşı yeni özellik

Google Chrome 83 güncellemesiyle internette çığır açacak bir yeniliğe imza attı.

Webtekno'nun haberine göre Chrome’un 83. sürümü, kullanıcılara ayarlar panelinde HTTPS üzerinden DNS (DoH) protokolünü kolayca etkinleştirebilecekleri bir seçenek sunuyor.

Söz konusu seçenek, Chrome > Ayarlar > Gizlilik ve güvenlik altındaki Gelişmiş bölümünde yer alıyor.

Google, kullanıcıları kendi 8.8.8.8 DNS sağlayıcısına geçirmekten ziyade mevcut DNS sağlayıcılarının DoH hizmetine (varsa) yönlendiriyor. DNS’nin çalışma mantığını değiştiren DoH, iletişim katmanını tamamen şifrelediği için internet servis sağlayıcılarının (ISS) kullanıcıların web trafiğini izlemesini engellerken ayrıca internette uygulanan sansürü de geçersiz kılıyor.

Google tarafından hayata geçirilen ve DNS-over-HTTPS olarak bilinen yeni internet protokolü, ayrıca DNS trafiğini şifreleyerek bilgisayar korsanlarının internet trafiğini izlemesini ve kullanıcıları zararlı yazılım içeren web sitelere yönlendirmesini daha da zorlaştırıyor.

Chrome 83 ile gelen diğer yeni özellikler

Yeni Sekme Grupları özelliği, kullanıcıların sekmeleri küçük gruplar halinde birleştirmesine imkan tanıyor.

Chrome 83, kullanıcıların ayarlar sayfası üzerinden çerezleri site bazında yönetmelerine ve silmesine olanak tanıyor.

Chrome 83 sürümü, gizli modda kullanıcıların üçüncü taraf çerezleri engellemelerine olanak tanıyan bir seçenek sunuyor.

Yeni Chrome sürümündeki yeniliklerden biri de, Güvenlik Kontrolü seçeneği oldu. Yeni araç, Chrome'un en son sürümü çalıştırıp çalıştırmadığını, kullanıcının şifrelerinin siber saldırılarda ele geçirilip geçirilmediğini, Güvenli Tarama hizmetinin etkinleştirilip etkinleştirilmediğini ve tarayıcıda kötü amaçlı uzantıların olup olmadığını kontrol ediyor. Güvenlik Kontrolü seçeneğine, Chrome > Ayarlar > Gizlilik ve güvenlik adımlarını izleyerek ulaşabilirsiniz.

Chrome 83 itibarıyla artık tüm uzantılar, araç çubuğundaki tek bir düğme vasıtasıyla yönetilebilecek.

Chrome > Yardım > Google Chrome Hakkında adımlarını takip ederek, tarayıcınızı Chrome 83 sürümüne güncelleyebilirsiniz.