Gözler NATO zirvesinde! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden görüşecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'ne katılıyor. Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın görüşmesi bekleniyor.

Gözler NATO zirvesinde! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden görüşecek mi?

Ukrayna gündemiyle toplanan zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ikili görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la bir araya geldi.

Erdoğan ve Biden görüşme yapabilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, zirveden önce yaptığı açıklamada,  “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ve diğer katılacak liderlerle ikili görüşmeleri olacak. Bir gün içerisinde yapılabilecek toplantı sayısı sınırlı ama elimizden geldiğince  bu görüşmeler gerçekleşecek” dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise "ABD, müttefikleriyle Rusya'nın G20 Ekonomi Bakanlar Zivesi'ne katılmasına onay verip verilmemesini görüşecek. Biden, NATO'da ki görüşmelerden sonra basına açıklamalarda bulunacak. Biden'ın takviminde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme yok, ama görüşebilirler" değerlendirmesinde bulundu. 

Üçüncü kez yüz yüze görüşme olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden'ın ABD Başkanı olarak göreve başlamasının ardından ilk yüz yüze görüşmesini 14 Haziran 2021’de düzenlenen NATO zirvesinde gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı,  Biden ile ikinci yüz yüze görüşmesini İtalya'nın başkenti Roma'da 2021 ekim ayındaki G20 Liderler Zirvesi’nde yapmıştı. Brüksel’deki zirvede yapılacak görüşme Erdoğan ve Biden arasındaki üçüncü yüz yüze görüşme olacak.

Temasların odak noktası Ukrayna olacak

Diğer taraftan, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderler ile temasında Türkiye'nin Ukrayna'da barış ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına ilşikin çabalarına odaklanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna lideri Zelenski ile yaptığı telefon görüşmeleriyle ilgli bilgi vermesi iki ülke arasındaki müzakelerde sınuş alınamsının hızlanmasına yönelik girişimlerde bulunacağı öngörülüyor. 

Türkiye'nin aktif diplomasi çalışması

Öte yandan, Türkiye Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başladığı 24 Şubat'tan bu yana iKi ülke arasında aktif bir diplomasi çalışma yürüttü. Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey görüşme 10 Mart'ta Antalya'da yapıldı. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla 3'lü formatta barış görüşmesi gerçekleştirilirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba savaşın başladığı günden beri ilk defa temas kurdu.