Guatr nedir? Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü? Guatr tedavisinde Embolizasyon yöntemi nedir?

Tiroid bezinin büyümesiyle ortaya çıkan Guatr sorunu pek çok kişiyi etkilemektedir. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez Guatr hastalığı hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. Guatr nedir? Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü?

Guatr nedir? Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü? Guatr tedavisinde Embolizasyon yöntemi nedir?

Son yıllarda tiroid bezinin büyümesiyle ortaya çıkan guatr sorunu başta kadınlar olmak üzere birçok kişiyi etkiliyor. Nefes darlığı, yutkunma sorunu, öksürük ve boğazda ağrıyla belirti gösteren nodüller artık ameliyatsız da tedavi edilebiliyor.

Guatr nedir? Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü? Guatr tedavisinde Embolizasyon yöntemi nedir? - Resim : 1

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez “Guatr nedir? Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü? Guatr tedavisinde Embolizasyon yöntemi nedir?” sorularına yanıt verdi.

Guatr nedir? Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü? Guatr tedavisinde Embolizasyon yöntemi nedir? - Resim : 2

Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü?

Guatr sorunun büyüklüğüne göre ameliyatsız 1 saatlik bir operasyonla çözülebildiğini söyledi. Prof. Dr. Kılıçkesmez bir çok kişinin merak ettiği guatrın ne olduğunu ve ameliyatsız tedavi sürecini anlattı.

 Guatr nedir? Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü? Guatr tedavisinde Embolizasyon yöntemi nedir? - Resim : 3

Guatr nedir?

“Guatr tiroid bezinin çeşitli nedenlerle büyümesi, bazen de fonksiyonlarında bozuklukla katakterize boyun önünde şişlik yapan bir hastalıktır. Yutkunma ve nefes güçlüğü, bası hissi veya estetik rahatsızlık yaratır.

Guatr nedir? Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü? Guatr tedavisinde Embolizasyon yöntemi nedir? - Resim : 4

Ameliyat sonrası hormon tedavisi şart Cerrahi olarak alınabilir, bu durumda her iki lob alınırsa hastanın ömür boyu tamamlayıcı hormon tedavisi alması gerekir. İyi huylu büyümelerde tek nodüllerde mikrodalga yakma tedavisi, çok sayıda büyük olanlarda ise embolizasyon yöntemiyle nodüllerden tek seferde ameliyatsız kurtulabilirsiniz.

Guatr nedir? Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü? Guatr tedavisinde Embolizasyon yöntemi nedir? - Resim : 5

Mikrodalga boyundan iğne ile, embolizasyon ise anjiyoda kasıktan iğne ile girilerek yapılır, 1saatte tamamlanır ve 4 saat sonra taburcu edilirsiniz. Patolojik dokular cansızlaşır ve zamanla küçülür, normal dokular ise kalır. Kesi izi yoktur, veya ses kısıklığı neredeyse hiç görülmez.

 Guatr nedir? Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü? Guatr tedavisinde Embolizasyon yöntemi nedir? - Resim : 6

Embolizasyon yöntemi nedir?

Bu yöntem aynen miyom, hemoroid, tümör, prostat büyümesi ve varikosel gibi hastalıklarda olduğu gibi problemli dokunun hastaya zarar vermeden beslenmesinin önlenmesi ve sorunun ortadan kaldırılması işlemidir.

Guatr nedir? Guatr tedavisi ameliyatsız mümkün mü? Guatr tedavisinde Embolizasyon yöntemi nedir? - Resim : 8