Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' toplantısından ne çıktı?

Altı muhalefet lideri, üzerinde uzlaştıkları 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' toplantısı sona erdi. Peki toplantıdan ne çıktı? tv100 Ankara Haber Müdürü Mehmet Rigan ve tv100 yazarı hukukçu Bışar Özbey, değerlendirdi.

'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni', altı muhalefet liderinin katıldığı ortak açıklama ile kamuoyuna duyuruldu.

Etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan katıldı.

6 siyasi partinin genel başkanları, salona aynı anda yan yana girdi. Alfabetik sıraya göre parti genel başkan yardımcıları kürsüye çıktı.

CHP ile başlanan açıklamada genel başkan yardımcıları, sıra sıra mutabakat metnini paylaştı. Liderler 42 sayfalık güçlendirilmiş parlamenter sistem metnine imza attı.

Toplantıdan ne çıktı?

tv100 Ankara Haber Müdürü Mehmet Rigan ve tv100 yazarı hukukçu Bışar Özbey, Bilkent Otel'in Sakarya Salonu'nda düzenlenen toplantıdan çıkanları Hande Aydemir'in sunduğu haber yayınında değerlendirdi.

'Birlik, bütünlük ve tutkuyu gördüm'

tv100 yazarı hukukçu Bışar Özbey, şunları söyledi;

Öncelikle kalabalığı çok tutkulu ve heyecanlı gördüm. Burada var olan insanların tamamı, siyasi parti temsilcileri, baro temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin her biri adeta bir yeni devlet düzeni oluşturulacakmış, eskiye karşı var olan bir yenilik hareketi gibi, herkeste birlik, bütünlük ve tutkuyu gördüm açıkcası. Gördüğüm şu; bu sadece güçlendirilmiş parlamenter sistem değişikliği değil bu adeta yeni bir anayasal sistemin getirilmesi demek.

'5 başlık öne çıkıyor'

tv100 Ankara Haber Müdürü Mehmet Rigan ise şu değerlendirmelerde bulundu;

5 başlık çok dikkat çekiyor. Yasama, yürütme, yargı ki yargı kısmını az önce konuştuk. Onun dışında temel hak ve özgürlükler, siyasi etik ve kamu yönetimi başlıkları çok ön plana çıkıyor. Ben burada eski sisteme benzerlik gördüm ben yürütme kısmında. Nasıl olacak; cumhurbaşkanı ile meclisin görev süreleri ayrıştırılmış bir şekilde. Cumhurbaşkanı görev süresi 7 yıl olacak, siyasi sorumluluğu olmayacak. Daha çok temsil niteliği olacak cumhurbaşkanının. Ayrıca cumhurbaşkanı seçilecek kişinin herhangi bir siyasi partiyle ilişiği olmayacak. Ve görev süresi dolduktan sonra cumhurbaşkanı aktif siyasete dönemeyecek.