Hah sonunda bu da oldu... Güneş'i yırttık, eğer boşluktan rüzgar atarsa Dünya'yı kökten yok edip yutar

Güneş yüzeyinde oluşan kocaman bir yırtık, Dünya'nın sonunu getirebilir. Bilim insanları tarafından görülen bu yırtığın Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde olduğu söyleniyor. Eğer bu delikten Dünya'ya doğru fırlayan yüksek hızlı Güneş rüzgarları gönderilirse Dünya'nın sonu olabilir.

Hah sonunda bu da oldu... Güneş'i yırttık, eğer boşluktan rüzgar atarsa Dünya'yı kökten yok edip yutar

Güneş'te meydana geldiği söylenen devasa delik sebebiyle Dünya'daki tüm gücü yok edecek bir Güneş rüzgarı gelebilir. Bilim adamları, Dünya'nın manyetik alanını, uydularını ve teknolojisini etkileyebileceklerini ve muhtemelen elektrik kesintilerine yol açabileceklerini söylüyorlar. 23 Mart'ta tespit edilen ilk delik, Dünya'nın 30 katı büyüklüğündeydi. Ertesi gecenin gökyüzünü Arizona, ABD kadar güneyde elektrik morları ve yeşilliklerle aydınlatan çarpıcı auroraları tetikleyen güneş rüzgarlarını serbest bıraktı.

Hah sonunda bu da oldu... Güneş'i yırttık, eğer boşluktan rüzgar atarsa Dünya'yı kökten yok edip yutar - Resim : 1

GÜNEŞ DİNAMİKLERİ YAKALANDI

Bunlara, elektrik sistemlerini ve uzay aracı operasyonlarını etkileyecek kadar güçlü olabilen bir güneş G3 fırtınası neden oldu. Her iki delik de NASA'nın Güneş'i inceleyen Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından yakalandı. Delikler, Güneş'in aktivite döngüsünün farklı zamanlarında daha sık olarak, özellikle kutuplara yakın yerlerde ortaya çıkan yaygın bir özelliğidir.

Hah sonunda bu da oldu... Güneş'i yırttık, eğer boşluktan rüzgar atarsa Dünya'yı kökten yok edip yutar - Resim : 2

"CUMA GECESİNDEN CUMARTESİ SABAHINA BEKLENİYOR"

Daha soğuk, daha az yoğun alanlardır ve genellikle Güneş 11 yıllık döngüsünde daha az aktif bir noktadayken daha yaygındır. İkinci delik Güneş'in ekvatorunda bulunur. University College London'da uzay ve iklim fiziği profesörü olan Daniel Verscharen, Business Insider'a konumunun onu çok ilginç kıldığını söyledi. "Bu koronal delikten bu hafta Cuma gecesinden Cumartesi sabahına kadar Dünya'ya hızlı bir rüzgar gelmesini beklerdim" dedi.

Hah sonunda bu da oldu... Güneş'i yırttık, eğer boşluktan rüzgar atarsa Dünya'yı kökten yok edip yutar - Resim : 3

KALICI HASAR VEREBİLİR 

NASA, koronal deliklerin "yüksek hızlı güneş rüzgarı kaynaklarından biri olan manyetik olarak açık alanlar" olduğunu söylüyor. "Burada görüldüğü gibi, aşırı ultraviyole ışığın birçok dalga boyunda bakıldığında karanlık görünüyorlar. Zaman zaman güneş rüzgarı, Dünya üzerinde daha yüksek enlemlerde aurora üretebilir." ABD uzay ajansına göre Koronal Kütle Fırlatmaları Dünya'ya çarptığında jeomanyetik fırtınalara, gelişmiş auroralara neden olabilir ve radyo dalgalarının yanı sıra GPS ve elektrik sistemlerini bozabilir. Büyük bir enerji akışı, yüksek voltajlı güç şebekelerine akabilir ve transformatörlere kalıcı hasar verebilir. Bu, dünyanın her yerindeki işletmeleri ve evleri kapatabilir.

Hah sonunda bu da oldu... Güneş'i yırttık, eğer boşluktan rüzgar atarsa Dünya'yı kökten yok edip yutar - Resim : 4

DÜNYA ÇAPINDA ELEKTRİK KESİNTİLERİ OLACAK

Daily Star, iki ay önce Dünya'nın çok yakında devasa bir güneş fırtınasının ateş hattında olabileceği konusunda uyardı. Sonra Güneş'in uzak tarafında büyük bir patlama, evren açısından Dünya'yı kıl payı ıskalayan potansiyel bir X-sınıfı parlamayı püskürttü. Güneş'in yüzeyindeki patlamadan sorumlu olan bölgenin kısa süre sonra tekrar bize doğrultulabileceğini ve en kötü senaryoda kıta çapında elektrik kesintilerini tetikleyebileceğini anlattık. Eski NASA astronomu Tony Phillips o zaman şunları söyledi: "Bu büyük aktif bölgenin boyutu ve karmaşıklığı göz önüne alındığında, patlamaların önümüzdeki günlerde devam etmesi için büyük bir şans var."