Türkiye'de yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hayvan sahipleri de hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyor... Yaz mevsimi havalar ısınmaya başlayınca koyunlara yapılmaya başlanan bir işlemin zamanı da geldi. Hakkari'de 1000'lerce koyun çobanlar tarafından teker teker aynı işlemden geçirilecek! Gün başına 4.000'i alıp keyiflerine bakacaklar.
Yüksekova'nın Suüstü köyünde hayvancılıkla uğraşan besicilerin koyun kırkma mevsimi başladı. Yöre halkı doğayla iç içe geçmiş bu ritüeli sürdürerek, hem geçim kaynağı hem de kültürel bir miras olarak yaşatıyor.
HER ÜRÜNDEN FAYDALANILIYOR
Kırkılan yünler dokumacılıkta kullanılırken, teknolojinin ilerlemesiyle yünler bazen çöpe atılabiliyor. Diğer yandan, sağılan sütler peynir, yoğurt ve tereyağına dönüşerek çiftçilerin geçimini sağlamak için satılıyor.
BU İŞLEMİ YAPINCA ET VE SÜT VERİMİ ARTIYOR
Uzun süren kış mevsiminin ardından hayvanlarını yaylalarda otlatarak yem maliyetinden tasarruf eden besiciler, şimdi de koyunların konforunu ve et-süt verimini artırmak için yünlerini kırkıyor.
Her yıl olduğu gibi koyun kırkma geleneklerinin devam ettiğini söyleyen köy muhtarı Bedirhan Oğuz, "Hava sıcak olunca, geleneksel olarak koyunlardan yünleri alarak sıcaktan koruyoruz.
Aynı zamanda kadınlarımız da süt sağarak süt elde ediyorlar. Geleneklerimiz devam ediyor. İnşallah her zaman sürer" dedi.