Hastalarda zatürre oranındaki yüzde 9.4 kaç hastaya tekabül ediyor?

Sağlık Bakanlığı , Türkiye'nin Günlük Koronavirüs Tablosu'nda değişikliğe giderek herkesi şaşırttı.

Hastalarda zatürre oranındaki yüzde 9.4 kaç hastaya tekabül ediyor?

Daha önce Toplam Yoğun Bakım Hasta sayısı ve Toplam Entübe Hasta sayısını veren Bakanlık, bu kez iki verinin yerine başka veriler paylaştı.

Toplam Entübe Hasta Sayısı'nın yerine bu kez Ağır Hasta sayısı paylaşıldı.

Toplam Yoğun Bakım Hasta Sayısı'nın yerini ise Hastalarda Zatürre Oranı adıyla oransal bir veri aldı.

Öte yandan Toplam Vaka Sayısı yerine Toplam Hasta Sayısı, Bugünkü Vaka Sayısı yerine Bugünkü Hasta Sayısı ifadeleri kullanılmaya başladı.

Hal böyle olunca 28 Temmuz 2020 verileriyle karşılaştırma yapmak mümkün olmadı.

Konuyla ilgili bir açıklama da yapılmadı.

Herkes özellikle Hastalarda Zatürre Oranı'nda verilen rakamın kaç hastaya tekabül ettiğini merak etti.

Net bir açıklama olmamakla birlikte Toplam Vaka Sayısı olan 228 bin 924'ten iyileşen hasta sayısı 212 bin 557'yi çıkarıp şu andaki hasta sayısına ulaşmak mümkün. Bu hesaba göre hasta sayısı 16 bin 367.

Hastalarda Zatürre oranı olan yüzde 9.4'ü bu sayı üzerinden hesapladığımızda karşımıza 1538 sayısı çıkıyor.

Eğer başka bir açıklaması yoksa zatürre olan hasta sayısının 1538 olduğu sonucuna varılıyor. Ancak bu veriyi 1538 kişinin de halen zatürre olduğu şeklinde yorumlamak da mümkün değil.

Bir önceki günün tablosunda bu hanede "Toplam Yoğun Bakım Hasta Sayısı" verisi verilmişti ve bu veri 1280 olarak açıklanmıştı.

Bilim Kurulunun, Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunda bazı veri açıklamaları için başlık ve adlandırma değişikliğine gitme konusunun ele alındığını belirten Koca, “Bunun amacı uluslararası karşılaştırmalarda kolaylık sağlanmasıdır. Hasta tablomuzda yoğun bakımda olan ve entübe edilen hastalarımız yerine, entübe edilmiş veya henüz edilmemiş de olsa kan oksijen düzeyi belli düzeyin altına düşen hastaları ağır hastalar olarak duyurmaya devam edeceğiz. Ayrıca hastalarımızda kritik eşik olan zatürre oranını da sizlerle düzenli paylaşacağız” ifadelerini kaydetmişti.