Antalya'nın Kaş ilçesi açıklarında gerçekleştirilen dalışta, "Akdeniz'in akciğerleri" olarak bilinen ve nesli tehlike altında olan deniz çayırları görüntülendi. Görüntülenen çayırlar, Akdeniz ekosisteminin en kritik canlılarından biri olarak öne çıkıyor. Bu bitkiler 1 metrekarelik alanda günde yaklaşık 15-20 litre oksijen ürettiyor.
AKDENİZ BÖLGESİNİN AKCİĞERLERİ
Antalya'nın Kaş ilçesi açıklarında yok olma tehlikesi altında olan ve Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin koruma listesinde yer alan "Akdeniz'in akciğerleri" diye bilinen posidonya çayırları (deniz çayırı) görüntülendi.
SU ALTI ZENGİNLİKLERİ KAYIT ALTINA ALINDI
Deniz altında birbirinden farklı ekolojik ve biyolojik zenginliğe sahip Kaş, maviyle yeşilin bütünleştiği koylarıyla her yıl binlerce dalış tutkununu ağırlıyor. Su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ve ekibi, Kaş ilçesinin koylarında dalış yaparak su altı zenginliklerini kayıt altına alıyor.
KIRMIZI LİSTEDE BULUNAN POSİDONYA ÇAYIRLARI GÖRÜNTÜLENDİ
Ceylan, Kaş ve Orfoz Diving Dalış Merkezi'nden uzman dalış ekibinin verdiği destekle nesli tükenmekte olan canlıların yer aldığı "kırmızı liste"de bulunan posidonya çayırlarını görüntüledi. Su altındaki canlıların yaşamlarını görüntüleyen Ceylan, sık sık Kaş bölgesinde dalış yaptıklarını ve her birinde farklı bir heyecan yaşadıklarını söyledi.
"NESLİ TEHLİKE ALTINDA"
Bu dalışta "Akdeniz'in akciğerleri" diye bilinen posidonya çayırlarını görüntülediklerini dile getiren Ceylan, "Çiçekli deniz bitkilerinden Akdeniz endemiği olan deniz çayırı, deniz ekosistemin en önemli bir türüdür. Nesli tehlike altında ve Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin koruma listesinde yer alan deniz çayırı 1 metrekarelik alanda günde yaklaşık olarak 15-20 litre oksijen üretir. Korunması konusunda ülkemizin de taraf olduğu birçok antlaşma var." dedi.
TEKNELERİN ÇAPALARI ONLAR İÇİN BİR TEHDİT
Gezi teknelerinden atılan çapaların deniz çayırlarına zarar verdiğine dikkati çeken Ceylan, Kaş'ın bu konuda en duyarlı bölgelerden biri olduğunu vurguladı. Deniz çayırları popülasyonunun bölgede yoğun olduğunu ifade eden Ceylan, "Yaşam alanlarına tonozlar bırakılmış ve teknelerin çapa atmalarının önüne geçilmiş. Ancak tonozlanmayan ve özellikle gezi teknelerinin yoğun kullandığı bazı alanlarda büyük bir tahribat mevcut. Dilerim ki diğer bölgelere de örnek olur." diye konuştu.