Hatay Reyhanlı'da kazılarına devam eden araştırmacılar tarafından topraktan çıkarılan nesne büyük bir heyecan yarattı... Araştırmacılar, 4000 yıllık bölgede buldukları nesnenin daha önce eşine veya benzerine rastlamadıklarını açıkladı.
BÖYLESİNE İLK KEZ RASTLIYORLAR
Arkeologlar deprem restorasyon çalışmalarını tamamlarken dikkat çekici bir buluntuyla karşılaştılar: MÖ 15. yüzyıla ait bir Akad çivi yazısı tableti.
Tabletin üzerinde, büyük miktarda mobilya alışverişini paylaşan bir idari kayıt, yani makbuz yer alıyor.
Londra'daki British Museum'a göre çivi yazısı, alfabeden farklı bir yazı biçimidir. Müzenin internet sitesinde, "Bunda 'harfler' yok; bunun yerine, kelimeleri hecelere bölerek yazmak için kil üzerine basılmış 600 ila 1.000 karakter kullanılıyor" deniliyor.
BAKAN ERSOY'DAN PAYLAŞIM
Kültür ve Turizm Bakanı'nın açıklamasına göre, kalıntının boyutları 4,2 ila 3,5 santimetre, kalınlığı ise 1,6 santimetre.
Kil üzerine yazılmış tabletin , çok miktarda ahşap masa, sandalye ve tabure satın alındığına dair bir kaydı gösterdiği söyleniyor .
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, X.'e ilişkin bulguyla ilgili bir paylaşımda bulundu.
Paylaşımda, "28 gram ağırlığındaki bu tabletin, Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısı ve devlet sistemini anlamak için yeni bir bakış açısı sunacağına inanıyoruz " dedi.
Ersoy, dil bilimcilerin kaç adet mobilya satın alındığı, eşyaların kim tarafından satın alındığı gibi konuları tespit etmek için çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.