Hayvanat bahçesi personeli kafese gittiğinde doğduğunu gördü, dünya sevindi... 5 gün sonra annesi ezerek öldürmüş korkunç bir şey

Uzun zamandır doğumu beklenen yavru gergedan doğumundan beş gün sonra hayatını kaybetti. İç yaralanmaları olduğu görülen yavru gergedanın, doğumundan itibaren hayatta kaldığı beş gün boyunca annesiyle bağ kuramadığı, annesi tarafından yaralandığı, hırpalandığı ortaya çıktı. Bakıcılar tarafından yoğun bir ilgiyle bakılan yavru gergedan ne yazık ki iyileşemedi ve hayatını kaybetti.

Hayvanat bahçesi personeli kafese gittiğinde doğduğunu gördü, dünya sevindi... 5 gün sonra annesi ezerek öldürmüş korkunç bir şey

Güney beyaz gergedanı Kipenzi, Avustralya'daki Werribee Açık Alan Hayvanat Bahçesi'nde 16 aylık hamilelikten sonra yavru gergedan doğurdu, ancak yavrusu onunla bağ kuramadı ve annesinin saldırıları sırasında aldığı yaralar sonucu öldü. Hayvanat bahçesinden yapılan açıklamada, dişi yavrunun nörolojik bir nöbet geçirdiği ve Cumartesi gecesi kalp durması sonucu öldüğü belirtildi. Hayvanat bahçesi veterinerleri bebeği hayata döndürmeye çalıştı ama onu kurtaramadı.

EN İYİ BAKIM SAĞLANDI

Hayvanat bahçesi müdürü Mark Pilgrim, Zoos Victoria'dan yaptığı açıklamada, "Herhangi bir hayvanın ölümü, ilgili herkes için zorlayıcıdır, ancak gergedan yavrusunun mümkün olan en iyi bakımı almasını sağlamak için her türlü önlemi aldık. Bu yüzden de içimiz rahat" dedi.

Hayvanat bahçesi personeli kafese gittiğinde doğduğunu gördü, dünya sevindi... 5 gün sonra annesi ezerek öldürmüş korkunç bir şey - Resim : 1

TÜRÜ NEREDEYSE YOK OLMUŞTU

Güney beyaz gergedanları, beyaz gergedanların bir alt türüdür , diğeri ise çok daha nadir görülen kuzey beyaz gergedanıdır. Neredeyse tamamen Güney Afrika, Namibya, Zimbabwe ve Kenya'da vahşi doğada bulunan güney beyaz gergedanlarının nesli, 19. yüzyılın sonlarında toplu avlanma ve arazi temizleme sonucunda neredeyse yok oldu. 1895'te Güney Afrika ile sınırlı olmak üzere dünyada sadece 20 ila 50 kişinin kaldığı düşünülüyor.

KAÇAK AVLANMA

Bu nüfus, birden fazla Afrika ülkesinde ve dünyadaki birçok hayvanat bahçesinde 2007 itibarıyla 17 bine ve Aralık 2017 itibarıyla 18 bin 64'e yükseldi . Bununla birlikte, popülasyonları şu anda düşüşte ve güney beyaz gergedanı artık Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından "neredeyse tehdit altında" olarak sınıflandırılıyor ve türün en büyük tehdidi, karakteristik boynuzlarını satmak isteyen avcılar tarafından gerçekleştirilen kaçak avlanma.

Hayvanat bahçesi personeli kafese gittiğinde doğduğunu gördü, dünya sevindi... 5 gün sonra annesi ezerek öldürmüş korkunç bir şey - Resim : 2

10 YIL SONRA DOĞDU

Bu türlerin mücadeleleri, buzağının trajik ölümünü perspektif haline getiriyor, özellikle de dişi bir gergedan her buzağıyı yaklaşık bir buçuk yıl taşıdığı ve yalnızca iki ila üç yılda bir ürediği için. Bu buzağı, aynı zamanda, neredeyse on yıl içinde hayvanat bahçesinde doğan ilk Güney beyaz gergedanıydı.

ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI

Zoos, "Bu yavrunun doğumu, Hayvanat Bahçesi ve Avustralasya bölgesindeki Güney Beyaz Gergedanların korunması için önemli bir kilometre taşıdır. Kaçak avlanma ve yasadışı gergedan boynuzu ticareti de dahil olmak üzere önemli tehditlerle birlikte vahşi doğada tahminen 10 bin 80 gergedan kaldı" diye yazdı. 

Hayvanat bahçesi personeli kafese gittiğinde doğduğunu gördü, dünya sevindi... 5 gün sonra annesi ezerek öldürmüş korkunç bir şey - Resim : 3

ANNE İLE BAĞ KURAMADILAR

Yavrunun Melbourne Üniversitesi Veterinerlik Okulu tarafından yapılan otopsisi, kalp durmasının muhtemelen kırık bir kürek kemiği (köprücük kemiği) tarafından oluşturulan kan pıhtılarının bir sonucu olduğunu ortaya çıkardı. Bu, anne Kipenzi'nin doğurduğu ilk yavruydu. Hayvan bakıcıları, Kipenzi ve yavru gergedan doğumdan sonraki saatlerde düzgün bir şekilde bağ kuramadığını ve buzağının annesinden kırık kemik de dahil olmak üzere yaralar aldığını bildirdi.

ANNEDEN ÖLÜMCÜL DARBELER

Buzağı, kontroller ve ekstra besleme için annesinden alınırken ve yavaş yavaş annesiyle yeniden tanıştırılacakken, yaraları ölümcül kan pıhtılarına katkıda bulundu. Pilgrim yaptığı açıklamada, "Bu haberin hayvanat bahçesi üyelerimizi ve topluluğumuzu üzeceğini biliyoruz." Dedi. Nazik düşüncelerimiz onlarla ve bu değerli yavruya bakan herkesle, özellikle de son beş gün boyunca yavruya bakmak için yorulmadan çalışan veterinerimiz ve bakıcı ekiplerimizle birlikte."