Hayvandan insana organ naklinin geleceği: Organ nakli krizini domuzlar mı çözecek?

Cerrahlar bu yıl ilk kez domuzdan alınan organları insanlara nakletmeyi başardılar. Araştırmacılar, yapılan çalışmaların başarılı sonuçlanması durumunda organ nakli bekleyen binlerce hastanın kurtulabileceğini söylüyor.

Hayvandan insana organ naklinin geleceği: Organ nakli krizini domuzlar mı çözecek?

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Maryland eyaletinde bulunan Baltimore kentindeki Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'nde ilk kez genetiği değiştirilmiş domuz kalbi bir insana nakledildi.

David Bennett adındaki 57 yaşındaki bir hastaya uygulanan tedavi tıp litaratürüne geçti. Bennett'in kalbi iflas ediyordu. Maryland'li 57 yaşındaki tamircinin çok kısa ömrü kalmıştı ve tedavi talimatlarına uymama öyküsü olduğu için organ nakli için uygun değildi. En azından bir insandan değildi.

Nature'de yayımlanan çalışamaya göre, Ocak ayında Bennett'in doktorları ona bir domuzdan kalp nakli şansı sundu. Bu nakli kabul eden Bennett hastanede yapılan basın açıklamasında, "Bunun başarılı olamayabileceğini biliyorum, ancak bu benim son şansım" dedi. 7 Ocak'ta doktorlar, insan vücudunun tolere edebilmesi için genetiği değiştirilmiş kalbi nakletti.

"Tıp dünyası için bir zafer"

Bennett, yeni kalbiyle sekiz hafta hayatta kaldı. Ölümünden sonra araştırma ekibi, nakledilen organın testlerle tespit edilmemiş bir domuz herpes virüsü ile enfekte olduğunu öğrendi.

Ancak ksenotransplant olarak bilinen insana yerleştirilen bir hayvan organı için birkaç hafta bile uzun bir süre. İnsan bağışıklık sisteminin dakikalar içinde genetiği değiştirilmemiş domuz organlarına saldırmaya başladığı göz önüne alındığında, diğer ksenotransplantasyon araştırmacıları deneyi başarılı buldular. Çin'in Hangzhou kentindeki Qihan Biotech'in CEO'su ve biyomühendis Luhan Yang, "Aslında hastanın iki aya kadar yaşaması beklentimin üzerinde. Tıp dünyası için bir zafer olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bennett'in prosedüründen birkaç ay sonra, iki araştırma grubu, birbirinden bağımsız olarak beyin fonksiyonları olmadığı için yasal olarak ölü ilan edilen üç kişiye ilk domuz böbreklerinin nakledildiğini bildirdi. Denemeler, organların idrar ürettiğini ve işlemden iki ila üç gün sonra bile insan bağışıklık sistemi tarafından reddedilmediğini buldu. Cerrahlar, Haziran ve Temmuz aylarında beyin ölümü gerçekleşen kişilerde iki domuz kalbi nakli daha gerçekleştirdi.

Organ bekleyen binlerce insan kurtulabilir

Pek çok araştırmacı, bu çabaların, aşırı derecede hasta insanların tedavisi için küçük klinik deneylerinde artışa yol açacağını umuyor.

Araştırmacılar deneylerinin başarılı olması halinde organ nakline ihtiyaç duyan binlerce insanın kurtulabileceğine inanıyor.

Şimdilik araştırmacılar, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) gibi düzenleyici kurumların yapılan çeşitli başvuruları değerlendirmesini beklediklerini söylüyor.