Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan önemli enflasyon açıklaması

Katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,, enflasyonda keskin düşüşler yaşanacağını söyledi. Bakan Albayrak, ayrıca tüm annelerin Anneler Günü'nü kutladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan önemli enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarından satır başları:

Türkiye farklı gerekçelerle saldırıya uğradı ekonomimiz. Türkiye önemli bir sınavdan geçti. Eylül ayında faizlerin yüzde 40'a çıktığı bir dönemde YEP ile daha istikrarlı bir sürece girmeye başladık. Faizler hâlâ yüksek, düşmeye devam edecek. Özellikle birkaç ayda keskin bir düşüş yaşayacağımız çok daha güçlü bir dengelenme sürecini ortaya koyacak.

"Tünelin ucundaki ışık daha da görünür hâlde"

Mayıs ayının sonunda cari dengede sıfıra yaklaştığımız yere doğru hızla giriyor Türkiye. Tünelin ucundaki ışık daha da görünür hâlde. Mart ayını yaşadık. Seçime bir hafta kala çok enteresan bir şey yaşadı Türkiye. Seçim sonuçlu bir dışarı kaynaklı bir hareketlenme var.

8-10 ayda finansal mimarisi anlamında çok güzel altyapı adımları attık. Şükürler olsun. Her geçen gün çok daha pozitif bir şekilde önüne bakarak ilerliyor.,

2019'da enflasyon başta olmak üzere, dünyayı ilgilendiren bir travmatik olay yaşamadığımız sürece, etkili ve dengeli bir noktaya ulaşacak. Ben meseleyi 21. yüzyılın artık geçtiğimiz yüzyılın kodları ile okunmadığını, yeni dünya düzeninin sancıları olarak görüyorum. Bugün dünyada yapay zekâ konusunda yatırım yapanın ABD değil Çin olduğunu bilmiyor. Bu resme baktığımızda bunun yansımalarını görüyoruz.

Reformcu bakış açısında en ufak bir tereddüt yok. 8-10 ayda attığımız adımlar bile bunu gösteriyor. Seçim dönemlerine maruz kaldı. 4 yıldan fazla seçimsiz döneme giriyor Türkiye. Tüm bu ekonomik, sosyal müdahalelere rağmen Türkiye çok üst bir şuur ortaya koydu. Bu terör örgütlerini kim finanse ediyor. Biz kendi inandığımız Türkiye idealine ulaşmak için adımlarını atmaya devam edecek güçlü şekilde. Ben bu ülkenin bir bireyi olmaktan gurur duyuyorum.

İç yönetimsel değil de dıştan geldiğini toplumumuz görmüyor mu? Sadece 8-10 ayda yaşadıklarımız, yaklaşık üç tane içeriden veya dışarıdan süreçte eski Türkiye'ye kıyasla bakın ayakta kalamazdı.

2020’lerin Türkiyesinde inşallah Türkiye özellikle enerji aramasında sevinçli bir haber duyacak. Bundan hiç şüphem yok. Bundan neden rahatsız oluyorsunuz. Türkiye gibi terör örgütleri ile mücadele eden bir ülke var mı? 4 milyon mülteci var Türkiye’de. Türk toplumunun 17 yıldır yaşadığı tecrübelerin her biri Türk milletinin farkındalık düzeyini her geçen gün arttırdı.

Doğu Akdeniz açıklaması

Doğu Akdeniz Türkiye için çok önemli. Siz Doğu Akdeniz’e girdiğinizde ‘Sen dur’ deniyor. Oturalım, susalım bize ne dikte ettiriliyorsa onu yapalım diyeceğini sanmıyorum milletimizin. Bu milletin ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Birlik içinde hareket ettiği her sınamayı çok güçlü bertaraf etti Türkiye.

Bu süreçte Türkiye olarak, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok bağımsız bir politika izledi. Ortadoğu’da, Akdeniz’de kazan-kazan ilişkisinde diyalogda bulunmada hiçbir sakında yok.

Trump görüşmesi

ABD ziyareti IMF toplantıları çerçevesinde yoğun bir takvim içindeki bir seyahatti. Farklı farklı görüşmelerimiz oldu. Tek bir ABD yok. Türkiye’ye olumlu düşünen de olumsuz düşünen paydaşlar da var. Kazan-kazan ilişkisini nasıl daha ileriye taşırız. Bu önemli.

Ben burada üzerime alınmadığım; Trump’ın hem ülkemize hem Cumhurbaşkanımıza duyduğu muhabbetten ötürü olduğunu düşünüyorum. Çok pozitif bir görüşme oldu.

Tek yapı yok, farklı farklı yapısı var. İyi niyetli bir bakış ortaya koydu. Ortada bir irade var. Toplantının ardından görüşmelerimiz devam ediyor."