Dolar şu an neden yükseliyor? Bakan Nebati yanıtladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, canlı yayında kamuoyunun merak ettiği, '20 Aralık gecesi dolara müdahale oldu mu?' ve 'Dolar şu an neden yükseliyor?' sorularına yanıt verdi.

Dolar şu an neden yükseliyor? Bakan Nebati yanıtladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati CNNTürk'te Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. Nebati döviz kurundaki ani hareketlere değinirken amaçlarının mevduat sahibini korumak olduğunu söyledi. 

Bakan Nebati'nin açıklamaları şöyle; 

"20 Aralık gecesi hiçbir müdahalede bulunulmadı'' 

20 Aralık gecesi dolaylı, dolaysız hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadığını ve vatandaşın bir yarışa girip dövizini bozdurmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiğini vurgulayan Bakan Nebati, "Biz dış saldırı yapılacak bütün yolları kapattık. Çok net şekilde işimize hakimiz." dedi.

"Yukarı, aşağı oynaya oynaya kendi dengesine girecek'' 

Nureddin Nebati'nin konuyla ilgili ifadeleri şu şekilde:

"Önceki gün veya geçen günlerden 11,5 liradan doları TL mevduata çevirip Merkez Bankası'na verenler var. Canı yanıyor mu? Yanmıyor. Vadeli TL mevduatı olan yükselişten etkilenmeyecek. 12 lira ile açıklayanlar 3-5 gün sonra daha düşük rakama geldiğinde parası karşılanıyor. Dolar çıktı mı gitti mi geldi mi diye bir sorunları kalmadı.

Dolar bugün 12.64'teydi. 18 liranın üstünden bugünlere kadar gelmiş durumdayız. 18 liraya doğru giderken ki rakamlar sürekli değişti, yukarıya doğru. O dönem içinde doların bu kadar radikal bir düşüşten sonra çok hızlı şekilde, bunun salınımlarının çok hafif gelmesi beklenemez. Bu salınımlar yukarı, aşağı oynaya oynaya kendi dengesine girecek."

 "Vatandaş dövizini bozdurmak için yarışa girdi''

"Bu salınım çok uzun sürmeyecek. 3 ay süre ile, açıkça Türkiye'nin makroekonomik göstergeleriyle bağdaşmayan, yapay bir fırtına estirildi. Dolar 18 liralara kadar geldi. 20 Aralık önemli bir gündür, Cumhurbaşkanımızın manifestosu doları 18 liradan 11 liralara kadar gelmesine sebep oldu. O gece dolaylı, dolaysız hiçbir şekilde müdahalede bulunulmadı. Vatandaş bir yarışa girdi ve dövizini bozdurmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Biz dış saldırı yapılacak bütün yolları kapattık. Çok net şekilde işimize hakimiz.

"Doların yükseldiği falan yok'' 

Müdahalede bulunulmadığının kanıtı var. Bir süre sonra bunlar açıklanıyor zaten. 3 ay sonra ortaya çıkacak. Doların yükseldiği falan yok. Bu, salınımların kendi haline gelmesi. Küçük yatırımcılar çarpıldı. Kılavuzları doğru değildi; sosyal medya, troller, siyasal partilerin temsilcileri... Bunlar sadece AK Parti iktidarına ve cumhurbaşkanımıza zarar vermek için köpürttükçe köpürttüler."

'Dava açın'

Türkiye'de döviz geliri olmayan kişiye bankalar normalde dövizle borçlandırmaz. Bu yıllar öncesinden alınan bir kararın uygulamasıdır. Zarar eden bütün vatandaşlara çağrıda bulunuyorum. sosyal medya hesabında paylaşımında döviz gidiyor diye çağrıda bulunanlara dava açın.