Hem maaş hem ikramiye zamlı alınacak

Milyonlarca memur, asgari ücretli, emekli gibi emeklilik dilekçesi verecekler de Temmuz zammını bekliyor. Haziranda emekli olanlar Kurban Bayramı'nın içinde bulunduğu temmuz ayında aylık alacağı için bayram ikramiyesini de alabilecek. İşte detaylar...

Hem maaş hem ikramiye zamlı alınacak

Türkiye'de milyonlarca memur, asgari ücretli, emekli gibi emeklilik dilekçesi verecekler de temmuz zammını bekliyor. Emeklilikte yaz takvimi belli oldu. Haziranda başvuran hem zamlı aylık hem ikramiye alacak. Bayram ikramiyeleri haziranın son haftası yatıyor.

Temmuz ayı zammı ile birlikte milyonlarca çalışanın, emeklinin geliri artacak. Beş aylık enflasyon yüzde 35.64 oranında arttı. Buna göre memur maaşları, emekli aylıklarında yüzde 35 artış kesinleşirken, haziran ayındaki ortalama enflasyon gelişmeleri üzerinden yapılan hesaplamaya göre temmuz zammı yaklaşık yüzde 40'ı bulacak.

Enflasyon oranlarıyla beraber refah payı olarak ek zam da yapılacak. Memur ve memur emeklileri yılda iki defa maaş, aylıklarını zamlı alıyor. Zam oranları toplu sözleşmeye göre belirleniyor, geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı fark oluşursa maaş, aylık zammına yansıyor.

Emeklilik dilekçesini verirken emekli aylığı ve maaşlara yapılan dönemsel artışlar büyük önem taşıyor. Dilekçenin verildiği tarih hem emeklilik gelirini hem de ikramiyeyi doğrudan etkiliyor.

Emekli aylığı başvuru tarihini izleyen aybaşından geçerli olmak üzere bağlanıyor. Kamu çalışanlarının aylığı memur maaş katsayısına paralel artarken, temmuz ayında yapılacak artış dilekçe haziranda verilse de aylığa yansıyor. Ancak emekli ikramiyesi, dilekçenin verildiği tarihteki katsayı üzerinden hesaplanıyor.

Sevilen sunucu Müge Anlı müjdeyi verdi gelin oluyor! Peki Müge Anlı ile müstakbel eşi Şinasi Yüzbaşıoğlu ne zaman evleniyor?

Temmuz ayında emeklilik dilekçesi veren Ramazan Bayramı'nda verilecek 1100 liralık ikramiyeyi alma fırsatını kaçırıyor.

Kamudan bu yıl emekli olanlar 3600 ek gösterge düzenlemesiyle ikramiyede meydana gelecek artıştan yararlanamayacak. Yasaya göre emekli ikramiyesi, emekli olunan tarihte yürürlükte bulunan ek göstergeye göre ödeniyor. Ek gösterge artışı 15 Ocak 2023'te yürürlüğe gireceği için zorunlu olmadıkça emeklilik dilekçesini bu tarihe kadar bekletmekte fayda bulunuyor.

Yılda iki defa verilen emekli ikramiyesinin ilki Ramazan Bayramı'ndan hemen önce hesaplara yatırıldı. Kurban Bayramı ikramiyelerinin de 1100 lira olarak haziranın son haftası yatırılması planlanıyor.

Dul aylığı alan ve aylık ödeme alan çocuğu olamayanlar ise 825 lira bayram ikramiyesi alıyor. Yetim aylığı alan çocuklara ise 275 lira ikramiye ödeniyor.
Bayram ikramiyesini yaşlılık aylığı, SGK'dan emekli aylığı, gaziler, şehit yakınları, güvenlik korucuları, vazife malullüğü aylığı, şampiyon sporcular, terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahipleri emekli bayram ikramiyesi alabiliyor.

Kaynak: Sabah