Mithat Sancar'dan Akşener'e yanıt

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “HDP'yi PKK'nın yanında konumlandırıyorum" diyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e, "HDP'nin nereye konumlandığı hatırlatalım. HDP, tam da halk içine konumlamıştır. Umut adresi olmaya konumlanmıştır" yanıtını verdi.

Mithat Sancar'dan Akşener'e yanıt

İYi Parti Lideri Meral Akşener, Siirt ziyareti sonrası başlayan Kürdistan polemiğine yanıt verirken, HDP'yi PKK'nın yanında konumlandırdığını belirtmişti. Kendisine 'Burası Kürdistan' diyen kişinin HDP çalışanı olduğunu söyleyen Akşener, şöyle devam etti:

"Siirt'te her zamanki AK Parti atroksiyonu dışında bu defa bir HDP çalışanı ziyaret ettiğimiz bir esnafa gelip 'Burası Kürdistan' dedi. Birden İçişleri Bakanı ve küçük ortak mensupları feveran etmeye başladı. Nasıl olur da 'Burası Kürdistan' dermiş. Neye şaşırıyorsunuz? Bu kişi bir HDP çalışanı. Biz aylardır ne diyoruz? 'HDP'yi PKK'yı yanında konumlandırıyoruz' diyoruz. HDP, PKK ile arasına mesafe koymalıdır diyoruz. Kürdistan söylemi terör örgütünün. Bu durumda bizim için şaşırtıcı bir yanı yok."

Mithat Sancar, partisinin bugünkü grup toplantısında yaptığı konuşmada Akşener'e yanıt verdi. "HDP, umut adresi olmaya konumlanmıştır" diyen Sancar, şunları söyledi:

"Bu topraklara büyük umut yayan, bu onurlu mücadele geleneğimizdir. Onurlu mücadele geleneği ne baskılardan geçti ne zulümler gördü. ‘İntikam’ değil ‘özgür gelecek’ dedi. Bizler, öfkemizi yıkıcı enerjiye değil demokratik inşaya yönlendiriyoruz. Bu onların çırpınışlarını daha da artırıyor, çünkü karşılarında ne yaparlarsa yapsınlar acıya boğulmayan büyük bir halk kitlesi görüyorlar. HDP’yi bilmem nereye konumlandıranlara hatırlatalım. HDP, tam da halkın içine konumlanmıştır. HDP, umut adresi olmaya konumlanmıştır."

"Tereddüt gösteren kesimlerin tereddütlerini de anlayabiliriz" diyen Sancar, şöyle devam etti:

"Hakikatle yüzleşin, halkla barışın. Size önerimiz budur, bizim yaptığımız da budur. Toplumun bütün kesimleri ile müzakere istiyoruz. Partiler burada adres değil, toplum. Bizim meselemiz, toplumun bütün kesimleri ile müzakeredir. Halkların partisi vardır, halkların demokratik partisi vardır. Bugün tereddüt gösteren kesimlerin tereddütlerini de anlayabiliriz. Bu tereddütlerini bizimle diyalog ve müzakere yürüterek gidereceklerdir. Öyle güçlü bir ezilenler, mağdurlar ittifakı kuracağız ki herkesin sözünü söyleyebileceği güçlü temsiliyet getireceğiz"

Sancar'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına doğru ilerliyoruz. İlk yüzyılda Cumhuriyet, demokrasi ile bir türlü buluşamadı. Şimdiki tek adam rejimi, geçmişteki tek parti döneminden, askeri darbe ve otoriter yönetimlerden farklı değildir. O gelenekten beslenmektedir. Bugünkü iktidar, tek parti anlayışından, darbeci zihniyetten beslenmektedir. Tekçi toplum ve devlet anlayışı, Cumhuriyet’in ilk yüzyılına darbe vurmuştur. Bizlerin yapması gereken şey, demokrasiden, demokratik cumhuriyetten kaçışın mümkün olmadığını herkese anlatmaktır.

Bir seçenek sunuyoruz. Üçüncü yol. Üçüncü yol, demokratik cumhuriyeti inşa etmektir. Üçüncü yol, cumhuriyeti demokrasi ile buluşturmak, iç içe getirmek, ayrılmaz hale getirmektir. Gelin ikinci yüzyıla giderken üçüncü yolda birleşelim. İlk yüzyılla yüzleşelim ve demokratik cumhuriyeti ilk yılda inşa edelim.”