O ülkede maske takmak yasaklandı!

Henüz koronavirüs vakası görülmeyen Türkmenistan'da önce "Koronavirüs" kelimesi ardından maske takmak yasaklandı.

Rus medyasının haberine göre Türkmenistan’da devlet, basın ve yayın organlarının ‘Korona virüsü’ kelimesini kullanmasını yasaklamıştı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Doğu Avrupa ve Orta Asya Dairesi Başkanı Jeanne Cavelier yaptığı açıklamada; Türkmenistan yönetiminin, devlet basın-yayın organlarına ‘Korona virüsü’ terimini kullanma yasağı getirdiğini söylemişti.

Bazı gazetecilere göre bunun nedeni, Türkmenistan yönetiminin ülkedeki salgın konusundaki gerçekleri saklamaya çalışması. Öte yandan ülkedeki vatandaşlar için de “Koronavirüs” kelimesinin yanında şimdi ise maske takmak yasaklandı.

Bunları yapanların ise gözaltına alındığı belirtildi. Diğer taraftan, Türkmenistan Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşlara dağıttığı sağlık broşürlerinin önceki halinde koronavirüs ile ilgili bilgilerin olmasına karşılık, yeni dağıtılan broşürlerde koronavirüs ile ilgili bütün ifadelerin çıkartıldığı görülüyor.

Şu ana dek Türkmenistan’da bir koronavirüs vakasına rastlanmamıştı. Türkmenistan Cumhurbaşkanı ise geçtiğimiz günlerde virüse karşı koruyucu olarak “harmala” adı verilen geleneksel bir bitkiyi önermişti.

Türkmenistan, 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde son sırada yer alıyor. Dünyanın en kapalı ülkelerinden biri olan Türkmenistan’da yerel medyanın kontrolünün hükümetin elinde olduğu biliniyor.