"Her aşk yıldırım aşkıdır"

Aşkların hepsinin yıldırım aşkı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çiğdem Elmas, aşkı akıl tutulması olarak tanımladı. Elmas, aşık olduğunuzu Dopamin hormonunun salgınlanması ile birlikte yüzümüzün kızarması, ellerimizin titremesinden anlayabileceğimizi söyledi.

"Her aşk yıldırım aşkıdır"

Prof. Dr. Çiğdem Elmas, Trakya Üniversitesi'nin düzenlediği 24. Ulusal Elektron Mikroskopi Kongresi'nde  yaptığı "Aşkın kokusu" konulu sunumla dikkat çekti. 

Türk Histoloji ve Embriyoloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Elmas,  sunumunda aşk hakkında bilinmeyenleri anlattı.

"Aşk bir akıl tutulmasıdır"

Aşkın insan vücudunda yaptığı etkilerden dolayı "akıl tutulması" olarak tanımlayan Elmas, "Aşk, bir kimseye ya da bir şeye karşı duyulan aşırı sevgi ve bağlılıktır. Sevdiğimiz kişiyi gördüğümüz zaman ve hatta düşündüğümüzde midemizden yukarıya doğru kelebeklerin uçuşmaya başladığını hissederiz." diye konuştu.

"Aşk fiziksel değişikliklere de neden olur"

Aşkın insan üzerinde sadece ruhsal bir etkisi olmadığını insan vücudunun da aşktan etkilendiğini belirten Elmas, aşık olan insanın cildinin parladığını, vücudunun mutluluk hormonu salgıladığını ve yaşama pozitif şekilde baktığını anlattı.

"İlk 1.5 saniyede aşık oluyoruz"

Kişinin karşılaştığı karşı cinse ilk 1.5 saniye içinde aşık olabileceğini söyleyen Elmas "Gör, kokla ve sev. Aşkların hepsi yıldırım aşkıdır. Çünkü o kişiyi gördüğünüz anda, 1,5 saniyede gözlerinizin çektiği fotoğrafı beyninizde ilgili alanlar hemen algılıyor." diye konuştu. Elmas, lik karşılaşma sonrasnın hemen arkasından hormonlar sentezlenmeye başladığını söyledi. Elmas o kısacık süreçte karşımızıdaki kişiyi kendimize uygun bulursak ona doğru yöneldiğimizi, uygun bulmadığmız takdirdi ise hemen uzaklaştığımızı anlattı. Elmas, görmek ve koklamak neredeyse birbiriyle eşit. Hem görmek hem koklamak beynimizdeki o 1,5 saniyenin arkasından bize o kimyasalların salgılanmasını sağlıyor." şeklinde konuştu.

Aşk duygusu 20 yıldır mercek altında

Aşıkın 20 yıldır laboratuvarlarda bilimsel olarak incelendiğini söyleyen Elmas insanlar ve diğer omurgalılar arasındaki aşık olma farklarını açıkladı. 

İnsanların aşık olmak için hem limbik sisteme hem de neokortekse ihtiyacı olduğunu belirten Elmas, insan dışındaki omurgalıların ise sadece limbik sistemleriyle aşık olduklarını söyledi. Elmas, "Yapılan araştırmalar insan dışındaki omurgalıların da aşka benzer duygular yaşadığını göstermiş. Ama iş insanoğlu olduğunda işin içine neokorteks giriyor." diye konuştu. 

Aşık olduğunuzu deparmin hormonu ele veriyor

Aşık olduğumuzda ilk salınan kimyasal dopamin hormonu. Dopamin, yüz kızarması, ellerin titremesi ve midede uçuşan kelebeklerden sorumlu. Dopamin tutku hormonudur. Özlemek, sevmek ve tutkuya neden olur. Eğer o gördüğünüz kişi size 1,5 saniye sonra dopamin salgılatmıyorsa siz aşık değilsiniz."