Her sabah yapılan bu hata kalp krizine sebep oluyor! Uzmanlar kritik uyarılarda bulunuyor

Kalp krizi nedeniyle her yıl binlerce insan hayatını kaybediyor. Çağın en korkutan hastalığı kalp krizi riskini ortaya çıkaran bazı hatalara dikkat etmekte fayda var. Uzmanlar, kalp krizini tetikleyen bazı hataları paylaştı. Kalbinize zarar vermek istemiyorsanız bunları yapmaktan kaçının.

Her sabah yapılan bu hata kalp krizine sebep oluyor! Uzmanlar kritik uyarılarda bulunuyor

Milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine sebep olan kalp krizi hakkında uzmanların yaptığı açıklamalar büyük detaylar taşıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda en ölümcül kalp krizinin sabah saatlerinde yaşandığı ortaya çıktı. Sabahları kalp krizi riskini arttıran birçok hatayı uzmanlar açıkladı.

Ani gelişen kalp krizi müdahalenin gecikmesiyle ölümlere sebep oluyor. Fakat bazı durumlarda kalp krizini erken önlemek için önlemler alabilirsiniz. Bazı belirtiler kalp krizi hakkında erken uyarı işareti verebiliyor. Uzmanların yaptığı araştırmalar en ölümcül kalp krizinin sabah saatlerinde yaşandığını açıkladı.

Her sabah yapılan bu hata kalp krizine sebep oluyor! Uzmanlar kritik uyarılarda bulunuyor - Resim : 1

Sabahları kalp krizi riskini arttırıyor

Harvard Tıp Okulu'nda kalp krizi riskinin en yüksek olduğu zaman dilimi hakkında yapılan bir araştırmada, araştırmacılar sabahları kalp krizi geçirmenin yüzde 20 daha fazla kalp dokusu ölümüyle ilişkili olduğunu buldular. Heart dergisinde yayınlanan 2011 tarihli bir araştırmanın sonucunda, sabah 6 ve öğlene kadar gerçekleşen kalp krizlerinin ölümcül etkiye sahip olduğunu paylaştı.

Borja Ibanez, "Çalışmamızda, sabah meydana gelen olaylar daha fazla hasarla ilişkilendirildi. Bağlantı tartışmalı olarak oldukça güçlü" dedi. Harvard Tıp Okulu çalışması, sirkadiyen ritimler ile kalp krizi riski arasında güçlü bir bağlantı kuran ilk çalışmalardan biridir. Şimdi, bulguları güçlendiren birçok takip çalışması var.

2020'de Trends in Endocrinology and Metabolism'de yayınlanan bir çalışma, modern yaşam tarzlarının neden olduğu sirkadiyen sistemin bozulmasının kardiyovasküler işlevi olumsuz etkilediğini gösterdi. Sabahları sirkadiyen sistemin kan pıhtılarının parçalanmasını önleyen daha yüksek sayıda PAI-1 hücresi gönderdiğine inanılıyor. Kandaki PAI-1 hücrelerinin seviyesi ne kadar yüksekse, kalp krizine neden olabilecek bir kan pıhtısı oluşturma riski de o kadar fazladır.

Harvard Tıp Okulu araştırmasında, sabah altı ile öğlen arasında kalp krizi geçiren hastaların, öğleden sonraki zaman diliminde gerçekleşen kalp krizlerine kıyasla daha yüksek PAI-1 hücrelerine sahip olduğunu belirledi.

Her sabah yapılan bu hata kalp krizine sebep oluyor! Uzmanlar kritik uyarılarda bulunuyor - Resim : 2

Kalp krizi riskini en aza indirin

Profesör Srinath Reddy, alışkanlıkların bu riski arttırabileceğini söyledi. Sabahları kalp krizini tetikleyen şeyler;

  • Kötü uyku,
  • Susuzluk,
  • Sabah egzersizleri yırtılmaya neden olabilir ve büyük bir pıhtı oluşumunu tetikleyebilir.

Kalp krizi riskinin yüksek olduğu sabah saatlerinde bu riskleri en aza indirmek için yapmanız gerekenler, iyi bir gece uykusu ve sabah egzersizini ertelemektir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), her gece yedi saatten az uyuyan yetişkinlerin kalple ilgili sağlık sorunları riskinin daha yüksek olduğunu açıklıyor. Bununla birlikte, uyku yoksunluğunun kalp krizlerinin iyi bilinen habercileri olan tansiyon sorunlarına katkıda bulunabileceği akılda tutularak, burada vurgu uykunun kalitesi ve süresi üzerindedir.

Esnek bir çalışma programına sahip olanların da öğleden sonra egzersiz yapmaları veya sabahları hafif egzersizlere başlamaları önerilir. Yüksek yoğunluklu egzersiz, dolaşım pahasına ani kalp durması veya ölüm riskini akut şekilde artırabilir. Cleveland Clinic, "Kronik doğa sporları eğitimi ve dayanıklılık etkinliklerinde yarışmak kalp hasarına ve ritim bozukluklarına yol açabilir" diyor.