Hikmet Sami Türk İmamoğlu için istifa etti

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, 24 yıldır üyesi olduğu Demokratik Sol Parti'den Ekrem İmamoğlu önerisi kabul edilmeyince istifa etti.

Hikmet Sami Türk İmamoğlu için istifa etti

Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmesinin ardından gözler, seçimde Millet ve Cumhur ittifakının dışındaki adaylara çevrildi. Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkının çok az olmasından dolayı 31 Mart'taki seçime katılan bazı partilerin aldığı oylar tekrarlanacak seçimde belirleyici olacak. Bir kaç aday Ekrem İmamoğlu lehine çekildiklerini açıklarken, Demoktratik Sol Parti ve Saadet Partisi'nin aldığı oylar ekstra önem kazandı.

Saadet Partisi, yenilenecek seçime aynı adayı ile katılacağını açıklarken, Demokratik Sol Parti'nin adayı Muammer Aydın çekildiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından gözler DSP yönetimine çevrildi. Aydın'ın Ekrem İmamoğlu lehine adaylıktan çekildiğine yönelik iddialar ortaya atılırken yönetimden yapılan açıklamada herhangi bir adayı destekleme kararı alınmadığı bildirildi.

Kabul görmeyince istifa etti

Bu gelişmelerin ardından Sözcü'den Deniz Ayhan'a konuşan Hikmet Sami Türk, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal'ın verdiği bir demeçte Ekrem İmamoğlu'nun desteklenmesi yönünde PM toplantısında öneri gelmediğini öne sürdüğünü hatırlatarak, "Oysa bunu ben önerdim ve 2 kez de oylama yapıldı. Giderek Bülent Ecevit'in kurduğu parti olmanın özelliklerini kaybetmeye başlayan ve 24 yıldan beri üyesi olduğum DSP'den üzülerek istifa ediyorum" dedi.

Aksakal: Reddedildi

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ise 23 Haziran'da yenilenecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde kimseyi desteklemeyeceklerini açıkladı. Daha sonraki günlerde ise Hikmet Sami Türk ile aynı açıklamayı yaparak, "İki kez oylandı ancak reddedildi" dedi.

Hikmet Sami Türk, 14 Kasım 1985'te Bülent Ecevit tarafından kurulan DSP'ye 1995 yılında katıldı.
Hikmet Sami Türk, 14 Kasım 1985'te Bülent Ecevit tarafından kurulan DSP'ye 1995 yılında katıldı.

Hikmet Sami Türk kimdir?

1935 yılında Trabzon ilinin Of ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Of ve Bafra'da, orta öğrenimini Bafra'da yaptı. 1954 yılında İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdi. 1958 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

1964 yılında Almanya'da Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesinde "Hukuk Doktoru" unvanını kazandı. Yurda dönüşünde askerlik hizmetini tamamladı. 1967 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Almanca okutmanlığına, 1968 yılında aynı fakültenin Ticaret Hukuku Kürsüsü asistanlığına atandı. 1977 yılında "Üniversite Doçenti" unvanını kazandı.

1978 yılında profesör oldu.

1995 yılı Ekim sonuna kadar aynı Fakültede Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olarak çalıştı.

1995 ve 1999 Genel Seçimlerinde Demokratik Sol Parti (DSP)'den Trabzon Milletvekili seçildi.

30 Haziran 1997'de kurulan III. YILMAZ Koalisyon Hükümetinde DSP den İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı, 11 Ocak 1999'da kurulan IV. ECEVİT Hükümetinde Milli Savunma Bakanı ve 28 Mayıs 1999'da kurulan V. ECEVİT Hükümetinde de Adalet Bakanı olarak görev yaptı.

3 Kasım 2002 seçimlerinde Partisinin ülke barajını aşamaması nedeniyle Meclis dışında kaldı.