Dünyanın en kısa sığırlarının nesli tükeniyor

Hindistan'da nesli tükenmekte olan Punganur ırkı dünyanın en kısa sığırları, evcil hayvan pazarlarında satılmaya başlandı.

Hindistan'ın Andhra Pradesh eyaletindeki kasabadan adını alan dünyanın en kısa sığır ırkı Punganur, neslinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Boyları 70 ve 90 santimetre arasında değişen sığırlardan, sadece 60 tanesi hayatta kaldı. Hindistan Gıda ve Tarım Örgütü, bu ırkın yalnızca Andhara Pradesh'te işletilen özel çiftlikte bulunabildiğini kaydetti.

“Fakir aileler için idealdi"

Özel yetiştirici olan Dr. P. Krishnam Raju, bu sığırların bir zamanlar fakirler arasında oldukça popüler olduğunu söyleyerek şu sözleri kaydetti: "Az yiyor, bakımı kolay. Günde 2 ila 4 litre yağ bakımından zengin süt veriyor. Normal inekleri karşılayamayan fakir aileler için idealdi."

Talep azaldı

Hint çiftçilerin daha verimli inekleri beslemeye başlaması ile az süt veren ırklara talep azaldı. Ayrıca, melezleme de Punganur sığırlarının sayılarının azalmalarına neden oldu. Sığırların evcil hayvan pazarlarında satılmaya başlanması ile ırkın gelişimi konusunda yeni bir umut olduğu ifade edildi. Şehirde yaşayanların onları evcil hayvan olarak satın aldığı belirtildi. Ayrıca bu ırkın arkadaş canlısı olmasının yanı sıra iyi şans getirdiği vurgulanırken, fiyatlarının gittikçe yükseldiği kaydedildi.