Hızlı yürüme 16 yaş gençleştirir mi?

Gizem Çetin'in sunduğu Gün Ortası programına konuk olan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu, hızlı yürümenin insan sağlığına faydalarını anlattı.

tv100'de yayınlanan Gizem Çetin'in sunduğu Gün Ortası programına canlı bağlantıyla İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu katıldı. Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu merak edilenleri yanıtladı.

"'İşleyen demir ışıldar' bizim için de geçerli"

Gizem Çetin merak edilenleri sordu. Çetin'in 'Tempolu yürümek bizi genç tutar mı?' sorusuna Dr. Karagözoğlu cevap verdi:

'Tabi genç tutar. Biz ilk yaratıldığımızda bacaklarımız avlanmak toplanmak için en önemli vasıtalarımız. Aynı zamanda avız. Koşanla koşmayan bir olmaz, yürüyenle yürümeyen de bir olmaz. Burundan aldığımız oksijeni bedene iletmeleri bedendeki artık ürünlerin başta karbondioksit gazı olmak üzere uzaklaştırılması ve bunun doğru hızla yeterli yapılması gerekir. 'Akan su kir tutmaz' deriz. Beden içinde aynı, bedenin yüksek oranda su olduğunu biliyoruz. 'İşleyen demir ışıldar' bizim içinde geçerli. Beden koştukça bağışıklık sisteminin tamir edici sistemleriyle aynı çalışıyor. Özellikle genlerimizde, bu tamamlamaları gerçekleştirmek için planlıdır. Yapılan birçok araştırma her konuda; hareketin, koşmanın bize sağlık kattığını söylüyor' dedi. 

"Bir şeyi zehir yapan dozudur"

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

'Günlük hayatta avlanmak içinde olsa kaçmak içinde olsa belli bir süre yüksek tempo yaşıyoruz. Belgesellere baktığımızda en hızlı yırtıcılar, en fazla 5-10 dakika koşabiliyorlar. Avlarını bu süre içinde yakalayamazlarsa, kaslarındaki laktik asidoz koşmalarını yavaşlatıyor. Nefeslerini arttırdıkları için yavaşlamak zorunda kalıyorlar. Bizde 10-15 dakika tempolu yürüyüşün ardından yavaş yürüyüş tempolarına geçmeliyiz. Sürekli yürüyor olmakta doğru değil. Bir şeyi zehir yapan dozudur.'

'Egzersiz sonrası yenilen yemekler sağlık için olumsuzdur'

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu'na, antreman ya da tempolu yürüyüş sonrası ne zaman yemek yemeliyiz sorusu yöneltildi.

'Biz yemek yediğimizde sindirim sistemi içerisinde ve etrafında kanın dolaşımı artıyor. Dolayısıyla genel dolaşımda kalbin beslenmesi, beynin beslenmesi, böbreğin beslenmesi, kasların beslenmesi dahil o bölgedekli kanlar yiyip içilen gıdaları alıp işlenecek organlara götürmek için yoğunluk yerleri değişiyor. Kalp hastalıkları olan insanlar egzersiz sonrası yemek yerlerse, hemen ardından yenilen yemekler sağlık için olumsuz süreçlerdir.' sözleriyle yayında sorulan sorulara cevap verdi.