Hocaların hocasıydı! Prof. Dr. Baki Kuru hayatını kaybetti

Türkiye Barolar Birliği (TBB), hocaların hocası Prof. Dr. Baki Kuru'nun hayatını kaybettiğini duyurdu.

Hocaların hocasıydı! Prof. Dr. Baki Kuru hayatını kaybetti

Türkiye Barolar Birliği (TBB), İstanbul Barosu'na kayıtlı, 'hocaların hocası' olarak anılan Av. Prof. Dr. Baki Kuru'nun hayatını kaybettiğini açıkladı. TTB'nin Twitter hesabın yaptığı paylaşımda "İcra İflas Hukuku ve Medeni Usul Hukuku alanlarında her avukatın, her hukukçunun ufkunu açan unutulmaz eserlere imza atan, “Bir hukukçunun erişebileceği en yüksek mertebe avukatlıktır” sözleri kulaklarımızdan silinmeyecek Hocamıza rahmet, yargı camiamıza başsağlığı dileriz." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop'tan taziye
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, vefat eden hukukçu Prof. Dr. Baki Kuru için taziye mesajı yayımladı. Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, hukuk camiasının duayen ismi Prof. Dr. Baki Kuru'nun vefatını üzüntüyle öğrendiğini belirtti. Kuru'ya, Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine, talebelerine ve hukuk camiasına baş sağlığı dileyen Şentop, "Hocamızın da hatırlattığı gibi baki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş." ifadesini kullandı.

Hocaların hocasıydı! Prof. Dr. Baki Kuru hayatını kaybetti - Resim : 1

"Baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş”
Prof. Dr. Baki Kuru, 'İşte Hayatım' kitabının önsözünde, "Ekim 2020 yılında, ilerlemiş yaşımdan (92) dolayı, bu Önsöz belki de bir Sonsöz olabilir. Bu nedenle Sonsözü’me, bundan 500 yıl önce yaşamış olan adaşım Şair Baki’nin aşağıdaki sözleri ile son verme istiyorum;” Baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş” diye yazmıştı.

Baki Kuru kimdir?
Prof. Doktor Baki Kuru, 1928 yılında Bolu (Düzce) ili Akçakoca ilçesinde doğdu. 1940 yılında Akçakoca Merkez İlkokulunu, 1943 yılında Kastamonu Lisesinin ortaokul kısmını, 1946 yılında Bolu Orman Okulunu bitirdi. 1946-1950 yılları arasında Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında orman bölge şefi olarak görev yaptı. 1950 - 1951 yıllarında, Diyarbakır ve Yozgat Liselerinde, okul dışından lise bitirme ve olgunluk sınavlarını verdi. 1951 - 1955 yıllarında Toprak ve İskan Genel Müdürlüğü teşkilatında harita teknik memuru olarak görev yaptı ve aynı zamanda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine devam etti. 1955 yılında Ankara Hukuk Fakültesini birincilikle bitirdi.

Hocaların hocasıydı! Prof. Dr. Baki Kuru hayatını kaybetti - Resim : 2

1966 yılında profesör oldu
Alman hükûmetinin vermiş olduğu burs ile 1958 yılında, Almanya'nın Münster Üniversitesinde "Hukuk Doktoru" unvanını aldı. Aynı yıl Ankara Hukuk Fakültesine hukuk tarihi asistanı olarak girdi. 1960 yılında Nizasız Kaza konusundaki tezi ile doçent, 1966 yılında profesör oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaptığı dönemdeki asistanları Ejder Yılmaz, Ramazan Arslan ve Haluk Konuralp idi. 1983 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldı ve İstanbul’a yerleşti.  Prof. Dr. Baki Kuru, Kasım 2008'de, Münster Üniversitesi tarafından "Altın Doktora" ödülüne layık görüldü.