Huawei'nin "B" planı: Yeni bir işletim sistemi

Huawei'nin CEO'su, kendi işletim sistemlerinin sonbahara kadar akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere hazır olacağını açıkladı

Huawei'nin "B" planı: Yeni bir işletim sistemi

CNBC’nin haberine göre, Huawei Tüketici İş Grubu CEO'su Richard Yu, Huawei’nin Google ve Microsoft ile iş birliğinin tamamen durması durumunda şirketin kendi yazılım sistemini geliştireceğini vurgulayarak, işletim sisteminin uluslararası piyasalar için 2020’nin ilk ya da ikinci çeyreğinde hazır olacağını söyledi.

Richard Yu, “Hala Microsoft Windows and Google Android işletim sistemine bağlıyız. Fakat bunu kullanamazsak, Huawei kendi B planını hazırlayacak ve kendi işletim sistemini kullanacaktır” dedi.

Richard Yu, geçen mart ayında Alman Die Welt gazetesine verdiği röportajda da, ABD'nin muhtemel yaptırımlarına ve engellemelerine karşı bir "B Planı"na sahip olduklarını ve kendi işletim sistemlerini yakın zamanda oluşturmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

Geçiş süreci boyunca Çinli şirket, dünya çapındaki operasyonlarının etkilenmemesi için ABD'de üretilen kimi ürünleri satın almaya devam edecek.

Huawei Kurucusu Zhengfei: ABD, Huawei'in gücünü hafife alıyor

ABD hükümeti, Çinli teknoloji devi Huawei ve bağlı ortaklıklarını ABD'nin ulusal güvenliğine aykırı faaliyetlerde bulunan şirketler listesine almıştı. Kararın ardından Google, Huawei kullanıcılarının Android işletim sistemine olan erişimini askıya aldığını açıklamıştı.

Intel, Broadcom, Qualcomm ve Xilinx gibi ABD'li dev teknoloji şirketleri de, Huawei ile olan ilişkilerini askıya aldıklarını ve ürün tedariki sağlamayacaklarını açıklamıştı.

ABD yönetimi, Huawei'ye uygulanan kısıtlamaların 90 günlüğüne askıya alındığını duyursa da iki taraftan sert açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak, Huawei Kurucusu Ren Zhengfei, ABD'nin Huawei'ye yönelik yaptırımları 90 gün ertelemesini önemsemediğini, ABD hükümetinin kendilerini hafife aldığını söyledi.

Zhengfei, dün Çin basınına yaptığı açıklamada da, ABD'nin Huawei'in gücünü hafife aldığını ve Google'ın kararının 5G teknolojisini etkilemeyeceğini vurgularken, çip teknolojisinde daha düşük maliyetle kendi üretimleri olduğunu ifade etti..

Huawei'den yapılan açıklamada, Huawei'nin Android'in dünyadaki gelişimine ve büyümesine önemli katkılarda bulunduğu ve Android’in en önemli küresel iş ortaklarından biri olarak hem kullanıcılara hem de sektöre fayda sağlayan bir ekosistem geliştirmek için açık kaynaklı platformlarla yakın bir şekilde çalıştığı kaydedildi.
Açıklamada, şirketin, tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm Huawei ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edeceği belirtildi.

"Yaptırımlar, ABD'li teknoloji üreticilerini de olumsuz etkileyecek"

Verilere göre, bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 60 milyon adet akıllı telefon satış rakamıyla ABD'li Apple'dan 17 milyon fazla satış gerçekleştiren Huawei, 2018'in ilk 3 ayına göre satışlarını yüzde 50 artırırken, pazar payını da yüzde 17'ye çıkardı.

Söz konusu dönemde Apple'ın telefon satışları, yüzde 20 düşerek 42 milyona, pazar payı da yüzde 14'ten yüzde 12'ye geriledi.

Bu arada, en çok satış yapan akıllı telefon markaları arasında Çinli üreticiler ön plana çıkıyor. En çok satış yapan ilk 5 marka arasında, dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi olan Huawei'nin yanı sıra Çinli Xiaomi ve Oppo markaları da bulunuyor.

Huawei, yaptırım kararlarına karşın şirkete ait bir diğer marka olan Honor'un "Honor 20" isimli akıllı cep telefonu modelini dün Londra'da tanıtırken, söz kosusu telefonun, Android 9 Pie işletim sistemine sahip olacağı açıklandı.

Uzmanlar, yaptırımların sadece Huawei'yi değil, aynı zamanda ABD'li teknoloji üreticilerini de olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.