Hükümet, memur zammı için teklifini yaptı!

3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisini ilgilendiren görüşmelerde, hükümet, memur ve memur emeklisine 2020'de yüzde 3,5+3, 2021'de yüzde 3+2,5 zam ve enflasyon farkı teklif etti. Memur-Sen, "Bunu yok sayıyoruz, yeni teklif bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Hükümet, memur zammı için teklifini yaptı!

Hükümet ve memur sendikaları, 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisini ilgilendiren 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında toplandı.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Kamu İşveren Heyeti'nin, sendikalara teklifini açıkladı.

Kamu çalışanlarının payının artmasına rağmen aylıkları enflasyon karşısında koruduklarını açıklayan Bakan Selçuk, kamu çalışanları için; maaşlarda 2020 yılı ilk 6 ay için yüzde 3,5, ikinci 6 ay için yüzde 3, 2021 yılı için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 2,5 oransal artış önerdi. Enflasyon farkının 6 aylık olarak maaşlara yansıtılması teklif edildi. 

- Memur-Sen Başkanı: Makul değil, malul bir teklif

Bakan Selçuk'un açıklamasının hemen ardından söz alan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, "Bizim için makul bir teklif değil, malul bir teklif sundunuz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Heyetimizle dışarıda karar vermek istiyoruz" diyerek salondan ayrıldı.

Memur-Sen Başkanı heyetle görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hükümetin zam teklifi piyasa gerçekleriyle uyumlu değil. Bu teklifi yok sayıyoruz, yeni bir teklif bekliyoruz" dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise "Bizim talebimizle hükümetin teklifi arasında çok büyük fark var. Bu teklifi kabul etmiyoruz. Bu teklifin mutlaka yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Bu rakamları müzakere edilir, üzerinde konuşulur olarak görmüyoruz" dedi.

KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, "Vahim bir öneri. Halkın, çalışanların gerçek enflasyonu yüzde 30. Bu enflasyona yüzde 3 teklif vermek gerçekten, dalga geçmek demeyeceğim, tabiri basitleştirmeyeceğim, ama resmen alay etmektir. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir. Açlık sınırının 2100 lira, yoksulluk sınırının 6800 lira olduğu bir ülkede siz kamu emekçisine yüzde 3 teklif edemezsiniz. Yüzde 3 teklif şu demektir, bu masa tamamen kamu emekçilerini ve ilgili konfederasyonları tamamen manüple etmeye yönelik biçimsel, şeklen bir masadır. Pazarlık edilebilir, görüşülebilir bir teklif olsaydı bu değerlendirilir." açıklamasını yaptı.

- Pazarlıklar 20 Ağustos'a kadar sürecek 

Hükümet ve sendikalar arasındaki pazarlıkların son tarihi 20 Ağustos olarak belirlendi. 20 Ağustos'ta zam oranıyla ilgili mutabakata varılmazsa hakem kuruluna başvurulacak ve hakem kurulu 5 gün içinde zamma ilişkin kararını açıklayacak..

- Sendikaların talepleri ne?

Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.

Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini talep etmişti.

Pazarlık masasının diğer üyesi KESK, 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu, artı 3 puan refah payı istemişti.