İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, afet bölgesinde açıkladı: Birkaç münferit olay dışında gerçeği yansıtmıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta meydana gelen büyük depremlerin ardından afet bölgesinde açıklamalarda bulundu. Sadece Kahramanmaraş'ta 941 binanın yıkıldığını söyleyen Bakan Soylu, "18 bin jandarma, 10 bin polis sevk edildi. 10 bin jandarma daha bölgeye gelecek" dedi. Deprem bölgesindeki yağma iddialarına ilişkin konuşan Bakan Soylu, "Birkaç münferit olay dışında gerçeği yansıtmıyor” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, afet bölgesinde açıkladı: Birkaç münferit olay dışında gerçeği yansıtmıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’nde kurulan kriz masasında depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde, ardından yine aynı gün 7.6 büyüklüğünde 2 depremle karşı karşıya kaldık. Kıymetli vatandaşlarımıza şunu belirtmem gerekir; Birçok afet yaşadık, 10 yıl önce Van depremi ve ondan önce büyük afet ve depremler yaşadık. Hava koşulu, 500 km'lik alanı kapsaması açısından belki de tarihimizin en büyük depremlerinden biriyle karşı karşıyayız.

"BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ ARAMA-KURTARMADIR"

Devlet bütün kurumlarıyla, vatandaşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, yerel yönetimleriyle seferberlik halindedir. İkinci depremin üzerinden 29 saat, birinci depremin üzerinden 38 saat geçmiş durumdadır. Tüm kurumlarımızın alanlardaki müdahaleleri sağlaması açısından herkes seferber olmuştur. Bu depremdeki birinci önceliğimiz arama-kurtarmadır. Kendi ekiplerimiz dahil tüm kuruluşlar sahadadır. Sahada olmayan ekip yoktur. Bulundukları yerden gelmeleri, hava koşullarının oluşturduğu durumdan biraz aksamalar yaşanmıştır. Yurt dışında ve yurt içinde birçok ekip görevi başındadır.

"ŞU ANA KADAR 600 HEMŞEHRİMİZİ DEFNETTİK"

Burada hepimiz açısından onarıcı bir dile ihtiyaç var. Herkesin oraya koyduğu desteğe, birliğe, beraberliğe ihtiyaç var. Kahramanmaraş'ta da 941 bina yıkıldı, biraz daha fazla olduğunu değerlendiriyoruz. Şu ana kadar 600 hemşehrimizi defnettik.

 

"2 BİN PROFESYONEL ARAMA-KURTARMA BİRİMİ ÇALIŞMAKTADIR"

Şu ana kadar yabancı ve yerli 2 bin profesyonel arama-kurtarma birimi, 96 ekip olarak çalışmaktadır. 941 binanın yıkıldığını düşürsek zamanla yarıştığımızı milletimize söylemek istiyorum. Yine ilçeler olarak da Dulkadiroğlu, Avşin, Pazarcık, Elbistan ve Göksün, Nurhak olmak üzere her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Bizim diğer vilayetlerden fakımız var. İkinci depremin de merkeziyiz. Elbistan, Göksun herhangi bir hasar söz konusu değildi. Biz ikinci bir depremle de uğraşmak zorunda kaldık ve ekiplerimizi oralara yönlendirdik. Elbistan'da yoğun bir kar yağışı da var. Elbistan'a ağırlık vermemiz gerekir, veriyoruz. Kahramanmaraş'ta 11 bin çadır sevk ettik.

"TÜRKİYE'DE YAĞMA GİBİ BİR DURUM YOKTUR"

Bütün arkadaşlarımızla sahadayız. Bazı yerlerde yağma haberleri söz konusu. 1-2 münferit durum söz konusu. Onlar da tespit edildiler. Türkiye'de böyle bir durum yoktur. Bu olayları böyle bir durumda büyütmek bize karşı değil, vatandaşımıza karşı yanlıştır. Hangi Belediye, kuruluş olursa olsun siyasi görüşüne bakmadan AFAD'ın koordinasyonunda olabilecek her şeyi Türkiye'nin her yerinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza buradaki gelişmeleri anbean diğer arkadaşlarımız gibi iletiyoruz. Türkiye'nin ger tarafından gelen desteklere, uluslararası yardımlara buradan teşekkür ediyoruz.

Birincisi elbette ki battaniye dahil, aynı zamanda su, gıda dahil olmak üzere bunlara depremin ilk anlarında çok ihtiyaç var. Diğer yardımlara da ihtiyaç var. Örneğin jeneratör... Bu yardımların buraya akması için 2 şart var. AFAD koordinasyonuyla olmalı. İkincisi Deprem bölgelerinde yol meselesidir. Eğer yollar buraya birincil ölçekte ihtiyaç olmayacak araç trafiğine kalırsa biz hastanenin, arama-kurtarma araçlarını sağlayamayız.