İçişleri Bakanlığı'ndan 'adres bildirimi' uyarısı!

İçişleri Bakanlığı, Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) veri tabanında yerleşim yeri adres kaydı eksik olan vatandaşları, bilgilerini güncellemeleri konusunda uyardı. Adres bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenler için para cezası uygulanıyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan 'adres bildirimi' uyarısı!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) veri tabanında yerleşim yeri adres kaydı eksik olan 867 bin 886 kişiye kısa mesajla çağrıda bulundu.

Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Yerleşim yeri adres kaydı eksik olan vatandaşlarımızdan, ilçe nüfus müdürlüklerine müracaat ederek veya e-Devlet üzerinden güncel adres bildiriminde bulunmaları, adres kaydı güncel olan vatandaşlarımızdan ise bu bildirimi dikkate almamaları rica olunur." ifadelerine yer verildi.

- Cezası var

2019 yılı için; 5490 sayılı Kanunun 50 inci maddesinde belirtilen adres bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen kişiler için 71,00 TL, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunan kişiler için ise 1469,00 TL idari para cezası uygulanmakta.

- Adres beyanında bulunmak için istenilen belgeler nelerdir?

​5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 48 inci maddesi çerçevesinde adres bilgilerinin sağlıklı ve güncel tutulması amacıyla;

a) Beyan edilen adresin boş konut olması halinde, herhangi bir belge istenmez.

b) Daha önce beyan edilmiş bir adresin birlikte oturma gerekçesiyle bir başka kişi tarafından beyan edilmesi halinde, ilgilinin hali hazırda o adreste oturan kişi ile birlikte müracaatı istenir. Birlikte müracaatın mümkün olmaması durumunda, adreste hali hazırda oturan kişinin apartman-site yöneticisi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından birlikte oturulduğuna ilişkin yazılı beyanı kabul edilir.

c) Beyan edilen adresin daha önce bir başkası tarafından beyan edilmiş olması nedeniyle halen dolu olarak gözükmesi durumunda; adres beyanında bulunan kişiden beyanını teyit edici elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası gibi belgeler istenir.​​