İcralık borçlar siliniyor

Vatandaşın Takipli Borçları Siliniyor

Ödeme güçlüğü çeken vatandaşların yaşadığı ekonomik zorluklar sonrasında; elektrik, doğalgaz, telefon gibi borçları nedeniyle takibe düşen ve hakkında alacaklıları tarafından icra takibi başlatılan borçluların 2.000 TL‘ye kadar olan borcu silinerek yürütülen icra dosyaları kapatılacak.

Yasal Düzenlemedeki Son Tarih 15 Ağustos 2022 Olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği müjde kapsamında vatandaşın 15 Ağustos 2022 tarihine kadar haklarında başlatılan icra takiplerini kapsayacak şekilde bir düzenleme yapılacak. 2022 Ağustos 15 öncesinde başlatılan 2.000 TL ve altındaki icra takipleri alacaklıları tarafından yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile son bulacak.

Vatandaş Varlık Yönetimi Şirketlerine Olan Borçları da Silinecek

Banka ve finans kurumlarının alacaklarını tahsil etmek amacıyla kurulan ve dosyaları devir alan varlık yönetim şirketlerindeki vatandaşların bankalardan kullanmış olduğu kredi ve kredi kartlarından doğan borçları da yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile silinecek.

Vatandaş Üzerinden Büyük Bir Yük Kalkıyor

Ülkemizde halen icra daireleri tarafından 24 milyon adet icra dosyası takip edilmektedir. Anılan düzenlemenin yasalaşması halinde 10 milyon adet civarında icra dosyasının infazen kapatılması beklenmektedir. Özel hukuk ilişkisi içinde yürütülen icra takiplerindeki bu kadar büyük bir tasfiye sonrasında vatandaşın üzerindeki icra baskısı azalacağı gibi icra dairelerindeki iş yükünün de bir hayli azalması beklenmektedir.

Düzenlemeden 5.5 Milyon Vatandaş Yararlanacak

Ekim ayı içerisinde T.B.M.M ‘nin açılmasıyla yasalaşması beklenen düzenlemeden 5.5 milyon vatandaşın yararlanması beklenmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlemeden yararlanacak her bir vatandaşa hayırlı olsun dileklerini ileterek, "Hükümet olarak aldığımız bu kararın yasal düzenleme boyutunu, ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte Cumhur İttifakı'nın Meclis grupları hemen atacaktır" dedi.

Borçların Tasfiyesinde Kaynak Maliye Hazinesi

Vatandaşların refahı ile iktisadi ve sosyal esenliklerinin korunması adına yapılan düzenlemede 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki (elektrik, doğalgaz, telefon) alacakları ile varlık yönetimi (banka ve kredi kartı) alacaklarının gider gösterilerek vergiden düşürülmesi suretiyle tasfiyesini sağlanacaktır.