İhracat işlemlerinde elektronik dönem

İhracat işlemlerinde gümrük beyannameleri ihracatçıyla elektronik ortamda paylaşılacak, gümrük idaresi tarafından da elektronik ortamda saklanacak. Söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

İhracat işlemlerinde elektronik dönem

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ihracat ilmelerinde mevcut olan mevzuat, "Kağıtısz Gümrük Uygulaması" ile uyumlu hale getirildi. 

Kararda; ihracata ilişkin gümrük beyannamesi beyan sahibi tarafından elektronik imzayla imzalanacak ve bu beyanname hakkında gümrük idaresince gerçekleştirilen tüm işlemler elektronik imzayla gerçekleştirilecek. Beyannamenin ihracatçıyla paylaşılması ve gümrük idaresince saklanması elektronik ortamda olacak. Gümrük beyannamesi eklerinin veri işleme tekniği yoluyla verilmesi esas alınacak. Uluslararası düzenlemelerden kaynaklanan yükümlülüklerden ya da Bakanlıkça belirlenecek durumlardan kaynaklı olarak kağıt ortamında onaylanması gerekenler dışında ekli belgeler gümrük idaresine bu şekilde ibraz edilemeyecek. Gümrük idaresince gerek görülmesi halinde beyanname eki belgelerin aslı istenebileceği belirtildi. 

Yapılan bu düzenlemeler 2 ay sonra yürürlüğe girecek.