İki ülke Rusya'ya tazminat davası açtı

Hollanda ve Avustralya 2014'te Ukrayna'da düşürülen Malezya Havayollarına ait "MH17" sefer sayılı uçak için Rusya'ya tazminat davası açtı.

İki ülke Rusya'ya tazminat davası açtı

Hollanda ve Avustralya Rusya'nın, 2014'te Ukrayna'da düşürülen Malezya Havayollarına ait "MH17" sefer sayılı uçak için tazminat davası açıldığını duyurdu. Davanın zamanlamasının Rusya-Ukrayna savaşıyla bağlantılı olmadığına değinilen açıklamada, açılan davadan ilgili BM Güvenlik Konseyinin haberdar edildiği vurgulandı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra davaya ilişkin Twitter'dan "Hollanda, Rusya'nın 298 kişinin ölümü sebebiyle hesap vermesi ve uluslararası düzene riayet etmesi için tüm gücünü kullanmaya devam edecek." paylaşımında bulundu.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve Dışişleri Bakanı Marise Payne de Twitter'dan yaptıkları paylaşımlarda, 38'i Avustralyalı toplam 298 kişinin hayatını kaybettiği olayda Rusya’nın hesap vermesi için Hollanda ile ortak dava açtıklarını belirtti.

298 kişi hayatını kaybetmişti

"MH17" sefer sayılı uçak, 17 Temmuz 2014'te Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmek üzere Ukrayna hava sahasında yol alırken, Ukrayna-Rusya sınırına 40 kilometre mesafede düşürülmüştü.

Uçaktaki 283 yolcu ve 15 kişilik mürettebatla toplam 298 kişi hayatını kaybetmişti.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, uçağın düşürülmesinden Rusya'yı sorumlu tuttuklarını açıklamıştı.

Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi (JIT), söz konusu uçağın Rus ordusuna ait bir BUK füzesi tarafından vurulduğunu tespit etmişti.