İkinci el araca düzenleme: Her araca bir karne

Konut alım satımında tapuda uygulanan sistemin benzeri ikinci el araç için de gündemde... Taşıt Bilgi Sistemi ile her aracın bir karnesi olacak, alım satımda kayıt dışılık sona erecek.

İkinci el araca düzenleme: Her araca bir karne

Konut alım satımında tapuda uygulanan sistemin benzeri ikinci el araç için de gündemde. Bakanlığın yönetmeliğe eklediği yeni sistemin hayata geçirilmesi halinde bir aracın üretimden hurdaya ayrıldığı süreye kadar olan tüm serüveni kayıt altına alınıyor.

Taşıt Bilgi Sistemi ile her aracın bir karnesi olacakken ikinci el araç ticaretindeki kayıt dışılık sona erecek, güvenli alım satımın önü açılacak, yetkisi olmadan bu işin ticaretini yapanlar ise engellenmiş olacak.

15 Ağustos 2020 tarihinde Ticaret Bakanlığı tarafından İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklik sonrası dikkat çeken bir detay yer aldı.

Yönetmeliğin 4/b fıkrasında 'Bilgi Sistemi' tanımlaması da yapıldı. Sistem bir aracın üretim bandından hurdaya ayrıldığı zamana kadar olan tüm sürecin kayıt altına alınmasını kapsıyor.

Bakanlığın yönetmeliğe eklediği sistemin hayata geçirilmesi halinde ise; ikinci el araç ticareti ile araç üzerinde gerçekleştirilen tüm ekspertiz süreçleri kayıt altına alınmış olacak.

Yeni sistem ile bir aracın geçmişine ait tüm bilgiler merkezi olarak dijital ortamda anlık ulaşılabilir olacak.