İkinci el cep telefonu satışına TSE ayarı

TSE, kullanılmış cep telefon ve tabletlerin yenilenmesi, sertifikalandırılması ve yeniden satışa sunulmasına ilişkin raporunu tamamladı. Peki, neler yapılacak? İşte detaylar...

İkinci el cep telefonu satışına TSE ayarı

 “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik”in, 22 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından ikinci aşama  da tamamlandı. Kullanılmış cep telefon ve tabletlerin yenilenmesi, sertifikalandırılması ve yeniden satışa sunulmasını sağlayacak yenileme merkezleri için standartlar belirlendi.

Türk Standart Enstitüsü (TSE), uygulamanın altyapısı için aylardır üzerinde çalıştığı raporu tamamladı. İkinci el yenileme merkezleri için 5 başlık ve 52 maddeden oluşan kuralları belirleyen rapor sektörün görüşüne açıldı.

Ödenmiş sermaye şartı ve en az 12 ay garanti

Yenileme merkezleri ikinci el telefonu kullanıcıdan alırken bir dizi işlemden geçirecek. Gerekiyorsa cihazlar onarılarak sonraki kullanıcıya hazır hale getirilecek. Telefonunu merkeze satış için getirecek kullanıcıya değerleme sonucu 5 iş günü içinde tamamlanarak bildirilecek. Kullanılmış telefonun tüm işlemleri tamamlandıktan sonra sertifikalandırılarak, yeniden satışa çıkarılacak. Yenileme merkezi olarak faaliyet gösterecek firmaların 10 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip olması ön şart olarak bulunuyor.

Yeni standartla birlikte tüketicilerin uygun fiyatla güvenli bir şekilde ikinci el telefon ve tabletlere ulaşması mümkün hale gelecek.

Başvuru TSE’ye yapılacak

Yenileme merkezi olarak faaliyet göstermek isteyen işletmeler personel yeterlilik şartları dahil olmak üzere tesislerinin standarda uygunluğuna dair TSE’den belgelendirme başvurusu yapmaları gerekecek. TSE’den alınacak uygunluk belgesi ile Ticaret Bakanlığından yenileme yetki belgesi alarak faaliyete başlanabilecek.