İmkansızdı gerçek oldu! Uzmanlar yapay rahim teknolojisiyle ilgili tüm merak edilenleri anlattı

İnsan bedeni dışında bir bebeğe sahip olmak neredeyse imkansızdı. Geçtiğimiz senelerde erken doğan bebeklerin sağlıklı gelişimini tamamlaması için tasarlanan yapay rahim, erken doğan kuzular üzerine test edilip onaylanmıştı. Uzmanlar bu yapay rahim teknolojisi hakkında tüm merak edilenleri ve aşamalarını anlattı.

İmkansızdı gerçek oldu! Uzmanlar yapay rahim teknolojisiyle ilgili tüm merak edilenleri anlattı

İnsan bedeni dışında bebek oluşumu dile getirilince akla ilk gelen görüntülerden biri Matrix filmindeki fetüs tarlaları oluyor. O meşhur sahne gibi olmasa bile yapay rahimle, anne karnında meydana gelen gebelik artık anne rahminden bağımsız gerçekleşebilecek düzeylere geldi. Yasal prosedürlerde değişiklik söz konusu olursa yakın gelecekte gebelik süreci anne rahminde bağımsız olabilecek gibi görünüyor. Bu gerçekleşirse gebelikten kaynaklanan hastalıklar ve anne ölümleri tarihe karışacak. 

Günümüzde tüp bebek için hazırlanan embriyolar 3. gün, 5. gün derken 2 haftaya kadar laboratuar şartlarında gelişebiliyor. Elbette laboratuarda 2 haftadan büyük embriyo oluşturmak yasak. 

İmkansızdı gerçek oldu! Uzmanlar yapay rahim teknolojisiyle ilgili tüm merak edilenleri anlattı - Resim : 1"YAPAY RAHİM DENEMESİ"

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Helvacıoğlu, bir insanın, anne karnı dışında doğurtulması konusunda merak edilenlerle ilgili tıptaki son bilgileri sizler için anlattı:

“İlk yapay rahim denemesi" Philadephia Çocuk Hastanesi araştırmacıları tarafından başarıyla gerçekleştirilmişti. Yeni bir başarılı deneme ise Western Australia Üniversitesi ve Japonya’daki Tohoku Üniversite Hastanesi tarafından yapıldı. 

Bir kuzu, rahimdeki gelişiminin tamamlamasına bir hafta kala alınarak Biobag’e (biyolojik çantaya) konuldu. Kuzunun, rahim dışında yapay bir ortamda sağlıklı olarak büyümesi, pompasız bir dolaşım sistemi ve sentetik rahim sıvısının (amniyotik sıvı) geliştirilmesi sayesinde başarıldı. 

Deneylerde kuzu kullanılmasının temel nedeni ise, gelişim evrelerinin insanla benzeşmesinden kaynaklanıyor. 

İmkansızdı gerçek oldu! Uzmanlar yapay rahim teknolojisiyle ilgili tüm merak edilenleri anlattı - Resim : 2ERKEN DOĞAN BEBEKLER ARTIK ÖLMEYECEK

Erken doğum yani 37 haftadan önceki doğumlar, dünya çapında yeni doğanlar arasında en büyük ölüm nedenidir. Ülkemizde de erken doğum oranı yüzde 12’ler civarında. Geliştirilmeye başlanan yeni yöntemle, bu bebekler yapay rahme alınarak evrelerini tamamladıktan sonra doğmaları sağlanabilecek.

DOĞUMUN BÜTÜN AŞAMALARINDA UYGULANABİLİR Mİ? 

Bu yöntem, organların oluşmasından sonra yani 22-24 üncü haftalar arasında uygulanabiliyor. Bebek, tüm gelişimini yapay rahimde tamamlayamıyor. Hücreden insana dönüşümü esnasında, anne ile arasında çok karmaşık bir işlemler zinciri olduğundan, şu anda gelinen aşamayla bu gerçekleştirilemiyor.

Hayvanlar üzerindeki çalışmalar da iki yıl içinde tamamlanacak ve gerekli izinler alındıktan sonra, insanlar üzerinde denenmeye başlanacak.

İmkansızdı gerçek oldu! Uzmanlar yapay rahim teknolojisiyle ilgili tüm merak edilenleri anlattı - Resim : 3HUKUKİ, ETİK VE DİNİ TARTIŞMALAR

Bu yeni teknolojinin etik olarak en çok tartışma yaratan yanı ise, erkeklerin artık çocuk sahibi olmak için kadınlara ihtiyaç duymayacakları ile ilgili. Kariyer odaklı kadınların da profesyonel hayat devam ederken doğum sürecini yaşamamak için bu yola başvurabilecekleri, teoriler arasında.  

Tıbbi veya sosyal nedenlerle kısır olan kadınlar, ortaya çıkan bu üreme teknolojisinin yardımıyla hamile kalabilirler. Ayrıca transseksüel, rahmi olmayan veya kanser, bazı hastalıklar, travma veya diğer tıbbi sorunlar nedeniyle rahmini kaybetmiş kadınların hamile kalmasını da mümkün kılabilir. 

Benzer şekilde, eşcinsel erkeklerin ve bekar erkeklerin vekil olmadan ebeveyn olmalarını mümkün kılabilir.

İmkansızdı gerçek oldu! Uzmanlar yapay rahim teknolojisiyle ilgili tüm merak edilenleri anlattı - Resim : 4KORKUTAN TAHMİNLER

Devletler, ihtiyaç duydukları niteliklerdeki insanı, dev insan üretim tesislerinde çoğaltarak sosyal yaşama enjekte edebilirler. Bu insanlar, askerlik, laboratuvar araştırmaları ve modern kölelik amaçlarıyla kullanılabilirler.

Diğer korkutucu olan ise saf ırkların geliştirilmesi için yapılan çalışmaları tetikleyip ırkçılığın, önü alınamaz bir yükselişe geçmesi!”