O ülkeyle imzalar atıldı bilet fiyatları ucuzlayacak! Bakan Çavuşoğlu: İlişkilerimizin önündeki en büyük sıkıntı...

Resmi temaslarda bulunmak üzere Kosova'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ile görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında "Kosova’daki FETÖ varlığı, ilişkilerimizin önündeki en büyük sıkıntı" ifadelerini kullandı.

O ülkeyle imzalar atıldı bilet fiyatları ucuzlayacak! Bakan Çavuşoğlu: İlişkilerimizin önündeki en büyük sıkıntı...

Kosova Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Osmani ile Çavuşoğlu, "mükemmel devletler arası ilişkileri" teyit eden önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, dış politika, savunma, ticaret ve diğer alanlarda ikili iş birliğinin yanı sıra bölge ve Avrupa'daki mevcut gelişmeler ele alındı. Osmani görüşmede, Batı Balkanlar'ın Avrupa-Atlantik yapılarına entegrasyonunun Rusya'nın bölgedeki nüfuzu ve istikrarsızlaştırma eğilimini engellediğini söyledi.

"Türkiye'den böyle bir desteğe Kosova'nın Avrupa Konseyi adaylığı için de ihtiyacımız var"
Kosova'nın ve bölgenin Avrupa-Atlantik yapılarına üyeliğinin zorunluluk olduğuna dikkati çeken Osmani, "Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın, Kosova'nın NATO ve diğer uluslararası kurumlara üyeliğine olan net desteğini çok takdir ediyorum. Türkiye'den böyle bir desteğe Kosova'nın Avrupa Konseyi adaylığı için de ihtiyacımız var." dedi.

O ülkeyle imzalar atıldı bilet fiyatları ucuzlayacak! Bakan Çavuşoğlu: İlişkilerimizin önündeki en büyük sıkıntı... - Resim : 1

"Arnavut diasporası iki ülke arasında güçlü köprü görevi görüyor"
Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkileri stratejik olarak değerlendiren Osmani, Türkiye'nin kendilerinin NATO'daki ana ortaklarından biri olduğunu, Kosova'daki Türk toplumu ile Türkiye'deki büyük Arnavut diasporasının iki ülke arasındaki güçlü köprü görevi gördüğünü vurguladı. Osmani, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleşme potansiyeli bulunduğunu, özellikle de yatırım ve Kosova'nın Türkiye'ye ihracatı alanlarında olduğunu sözlerine ekledi.

"FETÖ’nün Kosova’daki varlığı bizleri ve Türk halkını derinden üzüyor"
Bakan Çavuşoğlu, FETÖ’nün geçmişte Türkiye’de uyguladığı stratejilerin benzerini Kosova’da uyguladığının altını çizerek, “Kosova’daki FETÖ varlığı, ilişkilerimizin önündeki en büyük sıkıntı. Yani tek sınama diyebiliriz. Bu FETÖ varlığı, ilişkilerimizi zehirlemek için her türlü olumsuz çalışmayı sürdürüyor. Türkiye’de darbe girişiminde bulunan FETÖ’nün Kosova’daki varlığı bizleri ve Türk halkını derinden üzüyor. Geçmişte ülkemizde uyguladığı stratejinin benzerini, aynısını Kosova’da da uyguluyor. Bunları görüyoruz." diye konuştu.

 "Yarın hiçbirinin size bir faydası olmaz"
Bakan Çavuşoğlu, "Bir taraftan gençleri zehirlemeye devam ediyorlar, bir taraftan medyaya yatırımlarını artırıyorlar. Diğer taraftan devlet kurumlarına sızma çalışmaları aynı şekilde devam ediyor. Türkiye olarak dost ve kardeş Kosova’da bunları görmek üzüntü verici. Kosova’nın kendi güvenliği ve geleceği bakımından da bunların tehlikeli olduğunu görüyoruz. Siz bakmayın bazı ülkelerin ‘FETÖ’ye destek verin ya da Türkiye’yi dinlemeyin’ telkinlerini. Yarın hiçbirinin size bir faydası olmaz” dedi.

"Bir sene içinde yatırımlarını tamamlayacaklar"
Çavuşoğlu, enerji alanında Kosova ile çalışmalar yapılabileceğini belirterek, “Enerji alanında çalışmalar yapılabilir. Enerji fiyatlarının artışıyla hepimizin en öncelikli konularından bir tanesi enerji. Enerji konusunda da firmalarımız, güçlü firmalarımız özellikle yenilenebilir enerji yani güneş, solar, rüzgar gibi alanlarda yatırım yapmaya hazırlar. Alım garantisi istemiyorlar. Aynı şekilde finansmanını kendileri getirecekler ve bir sene içinde yatırımlarını tamamlayacaklar. Ben inanıyorum ki bu yatırımlarla, çok güçlü firmalarımız ilgi duyuyor, Kosova, bölge ülkeleri elektrik de kısa süre içinde ihraç edecektir” dedi.

 "Yaklaşık yüzde 21 artış var"
Geçen sene Kosova ile Türkiye arasındaki ticaretin yüzde 53 artış gösterdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Ekonomik ilişkilerimiz de hızla ilerliyor. Geçen sene ticaretimiz yaklaşık yüzde 53 artış gösterdi. Kosova’nın da Türkiye’ye olan ihracatı iki katlandı. Bu sene ilk çeyrekte de yaklaşık yüzde 21 artış var, Kosova’nın Türkiye’ye ihracatında. Biz bu rakamı yetersiz buluyoruz. Kosova’nın Türkiye’ye satabileceği daha fazla ürün olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin Kosova’ya ihracatı artarken, Kosova’nın da Türkiye’ye ihracatını artırmak için beraber çalışmak lazım. İşte bu nedenle Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı’nı bir an önce gerçekleştirmemiz lazım. İş forumlarını toplamamız, iş insanlarımızı bir araya getirmemiz lazım” diye konuştu.

Uçuş Frekanslarının Arttırılmasını Öngören Sivil Havacılık Mutabakat Zaptı
Öte yandan, Bakan Çavuşoğlu Kosova'daki temasları kapsamında Kosova Çevre, Alan Planlama ve Altyapı Bakanı Liburn Aliu ile Uçuş Frekanslarının Arttırılmasını Öngören Sivil Havacılık Mutabakat Zaptı imzaladı. Aliu, sosyal medya hesabından mutabakat zaptına ilişkin yaptığı açıklamada, atılan imzalarla iki ülke arasındaki uçuşların haftada 28'den 42'ye çıkarıldığını bildirdi.

Vatandaşlar için daha düşük seyahat fiyatları
Mutabakat Zaptının, vatandaşlar için daha düşük seyahat fiyatları anlamına geldiğini kaydeden Aliu, "Bu anlaşma, iki Cumhuriyet arasındaki hava trafik hacminin gelişmesi, genel olarak da hava taşımacılığının daha da gelişmesine katkıda bulunuyor." ifadelerini kullandı. Priştine'deki temaslarının ardından Prizren'e geçerek burada Türk toplumuyla bir araya gelecek Çavuşoğlu'nun, Türk taburunu ve Mamuşa şehrini de ziyaret etmesi bekleniyor.